• Rusia amenință că va sancționa Apple și Google și îi va acuza că intervin în alegeri dacă nu șterg o aplicație dezvoltată de susținătorii liderului opoziției, Alexei Navalnîi.
  • Cei doi giganți ai tehnologiei nu au răspuns acuzațiilor.
  • Roskomnadzor – serviciul care monitorizează presa rusească, a cerut giganților americani Google și Apple să blocheze aplicația.

Valdimir Putin l-a trimis pe Navalnîi după gratii, iar acum vrea să-i interzică și aplicația, prin care partidul său transmite informații ce-l dezavantajează pe președintele Rusiei.

Roskomnadzor – serviciul care monitorizează presa rusească, a cerut giganților americani Google și Apple să blocheze aplicația.

Și așa cum se întâmplă de regulă în Rusia, solicitarea a fost condiționată de anumite sancțiuni.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Cum se gândește Putin să forțeze cei doi giganți să blocheze aplicația

Roskomnadzor a anunțat că ar putea sancționa companiile cu 4 milioane de ruble rusești, adică peste 45.000 de euro, dacă nu se vor conforma și nu vor șterge aplicația lui Navalnîi din AppStore și Google Play.

În plus, autoritățile din Rusia susțin că refuzul se echivalează cu un amestec al companiilor americane în alegerile din Federația Rusă. Nu este prima solicitare de acest gen venită din partea autorităților rusești, doar că acum vedem că au trecut de la solicitări, la amenințări, pentru că giganții Google și Apple nu au fost de acord să le facă pe plac.

Aceste solicitări, de a șterge aplicația, vin în urma deciziei unei instanțe de la începutul lunii august, când partidul lui Navalnîi – FBK, a fost declarat extremist și i s-a interzis să distribuie orice informație, să facă tranzacții financiare, să participe la alegeri și să organizeze manifestații. 

În plus, membrii organizației riscă până la 6 ani de închisoare. După ce partidul lui Navalnii a fost declarat extremist, autoritățile au cerut ca toate site-urile opozantului sa fie șterse. Câteva au fost deja blocate.