• Rusia a făcut echipă cu China, Coreea de Nord şi Iran. Ei îşi extind armatele.
  • Rusia produce muniție în trei luni cât întreaga Alianţă într-un an.
  • Șeful NATO: Nu mai există Est sau Vest. Există doar NATO.
  • Rusia vrea să ocupe Odessa, să facă joncțiunea cu Transnistria.
  • Rusia vrea să ducă NATO înapoi la starea în care se afla la sfârşitul anilor 1990.
  • România nu mai are timp de greșeli, trebuie să-și crească apărarea.
  • Armata română are nevoie de rachete cu rază lungă și drone.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a atras atenția că „Rusia ar putea fi pregătită să folosească forța militară împotriva NATO în termen de cinci ani”.

Declarația a fost făcută de pe podiumul Institutului Regal pentru Afaceri Internaționale Chatham House din Londra. „Rusia a făcut echipă cu China, Coreea de Nord și Iran. Ei își extind armatele și capacitățile. Mașina de război a lui Putin accelerează, nu încetinește”, a avertizat șeful NATO.

Ce poate face Europa pentru a se apăra de intențiile agresive ale lui Putin?

Europa a început cu pași timizi să facă anumite lucruri, și anume: se gândește la creșterea bugetelor apărării la 3,5% doar pentru apărare și 5% cu infrastructura din apărare. De asemenea, anumite țări se gândesc la creșterea numărului de militari. De exemplu, în Germania există un proiect de lege prin care se cere reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
UNII VIN, ALȚII PLEACĂ
META PARIAZĂ PE WANG
TRAVEL BAN
CÂȚI MILITARI PIERDE PUTIN?
ÎNCEPE SUMMITUL G7

Sunt foarte multe proiecte de achiziții – de la rachete cu rază lungă, la sisteme aeriene, la blindate. Deci, Europa se mișcă, dar poate nu se mișcă destul de repede și destul de unitar.

Este clar că Rusia vrea să-și refacă influența avută înainte de 1990, și tot în această săptămână a venit un avertisment și mai dur de la șeful Serviciului de Informații Externe al Germaniei, BND – este vorba de Bruno Kahl, care a spus că sunt informații că Rusia va testa soliditatea NATO în aplicarea articolului 5 și, cel mai probabil, „omuleții verzi” vor intra în Estonia.

Deci a dat clar o țară din NATO care ar urma să fie o țintă pentru Putin. Este clar că, în acest moment, Putin vrea să refacă influența URSS-ului și să aducă în sfera Kremlinului țările care au aparținut odată blocului comunist.

Cât de bine suntem apărați?

În acest moment, România nu este nemaipomenit de bine apărată, dar va fi în afara oricărui pericol atâta vreme cât frontul din Ucraina rezistă și vom avea o țară tampon între noi și Rusia, cel puțin la nivel terestru.

Din punct de vedere al apărării, chiar șeful Statului Major al Apărării al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a spus că armata României nu este capabilă să apere frontiera cu Ucraina în cazul în care Rusia va ocupa această țară și se bazează în continuare pe militarii americani, dar și pe NATO.

Summitul din această lună, de la Haga, 24–26 iunie este crucial, deoarece acolo Statele Unite și Europa își vor negocia termenii pentru viitorul alianței. Știm foarte clar că Statele Unite vor să reducă o parte din militari, însă nu știm câți militari și ce capabilități militare vor mai fi păstrate în Europa. Aici ne referim la nave, la aeronave, la bombe nucleare care sunt în cinci baze europene, dar și la declarațiile puternice care ar trebui să vină de la Washington privind aplicarea articolului 5 al alianței transatlantice.