• Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a reacționat la vestea că Finlanda și Suedia cer aderarea la NATO.
  • Oficialul a avertizat Occidentul că sprijinul militar tot mai mare acordat Ucrainei riscă să declanșeze un conflict între Rusia și alianța militară.
  • Dmitri Medvedev a declarat că un astfel de conflict cu NATO prezintă întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear în toată regula.

Un apropiat al lui Putin afirmă că NATO riscă un conflict direct cu Rusia și potențiale consecințe dezastruoase”. Un comandant de marină de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol a cerut ajutorul miliardarului Elon Musk. O altă amenințare tocmai a venit de la Moscova ca răspuns la decizia Finlandei de a încerca să se alăture alianței militare NATO.

„Aderarea Finlandei la NATO reprezintă o schimbare radicală în politica externă a țării. Rusia va fi forțată să ia măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a opri apariția amenințărilor la adresa securității sale naționale”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Kremlinul consideră că decizia Finlandei de a adera la NATO este o amenințare la adresa Rusiei și că extinderea alianței militare nu va spori stabilitatea și securitatea în Europa sau în restul lumii. Ca răspuns la anunțul anterior al Finlandei privind intenția de a solicita aderarea la NATO, Rusia a anunțat că „este pregătită să dea cel mai decisiv răspuns oricărei părți care încearcă să se implice în Ucraina și să împiedice operațiunea militară specială”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că toată lumea dorește să evite o ciocnire directă între NATO și Rusia. Cu toate acestea, el a descris acțiunile Finlandei ca fiind regretabile și cu siguranță” o amenințare la adresa Rusiei, fiind „un motiv pentru un răspuns simetric”.

Rusia a avertizat anterior cu privire la „repercusiuni militare și politice” dacă Finlanda și Suedia decid să adere la NATO. Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și prim-ministrul Sanna Marin au declarat în această dimineață că țara lor trebuie să solicite aderarea la NATO „fără întârziere”.

Finlanda a anunțat că va depune fără întârziere cererea de aderare la NATO

Finlanda a anunțat că vrea să adere la NATO, în timp ce invazia rusă în Ucraina continuă. Președintele Sauli Niinisto a declarat că țara, care are o graniță de 810 mile și un trecut dificil cu Rusia, trebuie să solicite aderarea la organizație „fără întârziere”.

„Aderarea la NATO ar consolida securitatea Finlandei. Ca membru al alianței, Finlanda ar consolida întreaga alianță de apărare. Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile”, a spus el, într-o declarație comună cu prim-ministrul țării, Sanna Marin.

Finlanda a rămas anterior în afara Organizației Tratatului Atlanticului de Nord pentru a menține relații de prietenie cu vecinul său estic. Întrebat dacă Finlanda ar putea provoca Rusia prin aderarea la NATO, președintele Niinisto a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar fi de vină.