Rusia a iniţiat procedurile interne pentru retragerea din Tratatul „Ceruri Deschise” („Open Skies”), ca reacţie la decizia similară a Statelor Unite, a anunţat, vineri, Ministerul de Externe de la Moscova.

În contextul lipsei de progrese în eforturile de înlăturare a obstacolelor care afectează viitoarea funcţionare a Tratatului în noua situaţie, Ministerul rus de Externe anunţă iniţierea procedurilor interne în sensul retragerii Rusiei din Tratatul Ceruri Deschise. După finalizarea procedurilor de retragere, vor fi anunţaţi participanţii la tratat”, a comunicat instituţia, potrivit agenţiei Tass.

Retragerea SUA din Tratat a perturbat echilibrul de interese între participanţi şi a subminat rolul Tratatului în garantarea încrederii şi securităţii. Ca reacţie la retragerea SUA, Moscova a propus iniţiative specifice, „în conformitate cu prevederile fundamentale” ale acordului. „Regretăm că aceste iniţiative nu au beneficiat de susţinerea aliaţilor SUA”, precizează Ministerul rus de Externe.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Statele Unite au anunţat, în mai 2020, retragerea din Tratatul „Ceruri Deschise” („Open Skies”), semnat cu alte peste 30 de ţări, inclusiv România, care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internaţional, Administraţia Donald Trump motivând decizia prin faptul că Rusia ar încălca acordul. Administraţia Donald Trump a înştiinţat partenerii internaţionali despre retragerea din Tratatul „Ceruri Deschise” („Open Skies”) deoarece Rusia ar încălca acordul şi pentru că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici din sateliţi. Retragerea SUA din Tratat a devenit efectivă pe 22 noiembrie 2020.

Decizia Statelor Unite de retragere din Tratatul „Ceruri Deschise” („Open Skies”), menit să faciliteze transparenţa internaţională asupra activităţilor militare, va genera deteriorarea securităţii pe plan mondial, avertizase Administraţia Vladimir Putin imediat după decizia Washingtonului. „Acest Tratat contribuie la detensionarea situaţiilor de criză şi la evitarea interpretărilor greşite asupra intenţiilor militare. Acordul reprezintă „un instrument major de cooperare între armate, contribuind la consolidarea încrederii reciproce. Pe măsură ce va scădea transparenţa, va scădea încrederea şi, implicit, nivelul de securitate”, a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, îndemnase Rusia să respecte în totalitate Tratatul „Ceruri Deschise” („Open Skies”), astfel încât Statele Unite să nu se mai retragă din acordul privind transparenţa activităţilor militare.