• NATO își consolidează prezența militară pe flancul estic ca răspuns la amenințarea rusă.
  • Șeful BND, Bruno Kahl, afirmă că Rusia își intensifică activitățile de spionaj și sabotaj în Germania.
  • Experții germani susțin că Moscova își consolidează capacitățile militare cu ajutorul Chinei, Iranului și Coreei de Nord.
  • Autoritățile germane au detectat o creștere a activităților de dezinformare și recrutare din partea Rusiei.

Rusia va putea „probabil” să atace Alianța Nord-Atlantică (NATO) de la sfârșitul actualului deceniu, au avertizat serviciile secrete germane, conform Le Monde și Kyiv Independent.

Acestea au avertizat asupra „nivelului fără precedent” al actelor de interferență din partea Moscovei.

Consolidarea militară rusă

Potrivit lui Kahl, „în ceea ce privește personalul și materialele, forțele armate ruse vor fi probabil capabile să efectueze un atac împotriva NATO cel târziu până la sfârșitul deceniului”

Recomandări

TRUMP, NEMULȚUMIT DE ROL
BAZA ONU, ATACATĂ
ANATOMIA MITEI
ȘTII DE VREME?
UNDE MĂNÂNCI AZI?
ZELENSKI ACUZĂ NORDUL

Această afirmație se bazează pe observații privind eforturile Rusiei de a-și reconstitui și moderniza forțele armate, în ciuda pierderilor suferite în Ucraina.

Experții germani subliniază că Rusia primește sprijin semnificativ de la China, Iran și Coreea de Nord pentru a-și accelera producția militară. Acest lucru îi permite Moscovei să-și refacă stocurile de armament și muniții într-un ritm alarmant.

Intensificarea activităților de spionaj

Președintele serviciului militar de contrainformații, Martina Rosenberg, a raportat o „creștere semnificativă a actelor de spionaj și sabotaj” care vizează armata germană.

Spionajul și sabotajul rusesc sunt în creștere în Germania, atât cantitativ, cât și calitativ”, a adăugat șeful Serviciului de Informații Interne, Thomas Haldenwang. Dintr-o „furtună”, amenințarea rusă a „devenit un adevărat uragan” care se mișcă „de la est la vest”, a adăugat el într-o metaforă cu Țările Baltice și Polonia, unde acțiunile rusești „sunt mult mai brutale decât sunt acum aici

Autoritățile germane au detectat, de asemenea, o creștere a campaniilor de dezinformare, utilizarea dronelor pentru spionarea locațiilor sensibile și încercări de recrutare din lumea crimei organizate.

Moscova se pregătește pentru o nouă escaladare în ceea ce privește acțiunile hibride și ascunse”, a spus domnul Kahl. Cu acte de interferență care au atins un „nivel fără precedent”, Kremlinul vrea să „testeze liniile roșii ale Occidentului”, a estimat directorul serviciilor secrete.

Declarațiile oficialilor germani au stârnit îngrijorare în capitalele occidentale.

Citește și