• Rusia ar putea construi un sistem laser pentru a orbi sateliții ostili.
  • Noul complex, care se află în cadrul instalației spațiale Krona a Ministerului rus al Apărării, în apropiere de Zelenchukskaya, a fost dezvăluit de o investigație din surse deschise publicată de The Space Review.
  • Analizând imaginile publice ale sateliților, documentele de solicitare ale contractorilor industriali ruși și documentele financiare rusești, The Space Review sugerează că Proiectul Kalina, un sistem laser conceput pentru război electro-optic ar putea emite impulsuri laser pentru a deteriora senzorii optici ai satelitului.

Rusia ar putea construi un sistem laser pentru a orbi sateliții ostili. Noul complex, care se află în cadrul instalației spațiale Krona a Ministerului rus al Apărării, în apropiere de Zelenchukskaya, a fost dezvăluit de o investigație din surse deschise publicată de The Space Review.

Analizând imaginile publice ale sateliților, documentele de solicitare ale contractorilor industriali ruși și documentele financiare rusești, The Space Review sugerează că Proiectul Kalina, un sistem laser conceput pentru război electro-optic ar putea emite impulsuri laser pentru a deteriora senzorii optici ai satelitului.

Documentația publicată online în 2015 a lăsat deja să se înțeleagă că proiectul Kalina va avea un nou telescop pentru a ținti cu precizie razele laser spre sateliți”, a declarat The Space Review, citat de The Independent.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Proiectul a fost lansat inițial în 2011, dar cercetările preliminare au fost efectuate în urmă cu zece ani. Complexul care găzduiește Kalina conține echipamente de supraveghere, inclusiv sisteme lidar și radar care sunt folosite pentru a identifica țintele pentru telescoapele spațiale.

Deși clădirea telescopului și tunelul care o leagă de clădirea lidar sunt deja instalate, nu este clar cât hardware a fost instalat. Progresul său ar putea avea de suferit din cauza diverselor sancțiuni economice impuse Rusiei începând cu 2014, în special cele privind produsele electronice.

În noiembrie anul trecut, Rusia a efectuat un test de rachetă care a distrus unul dintre proprii sateliți.

La vremea respectivă, secretarul de stat american Anthony Blinken a condamnat acest act, întrucât a declarat că testul nesăbuit” al Rusiei a creat aproape 1.500 de resturi care plutesc pe orbita joasă a Pământului, unde ISS se învârte în jurul Pământului.

Foști astronauți, agenți spațiali internaționali, laureați ai premiului Nobel și oficiali guvernamentali din întreaga lume au susținut că testele cu arme antisatelit (ASAT) ar trebui să fie oprite din cauza riscului de a crea resturi spațiale.

Dacă doar o singură bucată de resturi de la un astfel de test s-ar ciocni cu un satelit și ar provoca un eveniment de fragmentare majoră, ar putea duce la evenimente suplimentare care să afecteze toate țările, ar puteaa cauza defecțiuni ale sateliților sau întreruperi de servicii”, se arată într-o scrisoare deschisă scrisă în septembrie 2021.