• Aleksandr Lukaşenko susţine că NATO a mobilizat efective militare în apropierea frontierei vestice a Belarusului.
  • Alianţa Nord Atlantică a respins acuzaţiile: „Nu există nicio mobilizare militară NATO în regiune”.
  • Rusia a transmis Belarusului că poate oferi asistenţă militară în caz de necesitate.

Alianţa Nord-Atlantică a respins, duminică, afirmaţiile preşedintelui Aleksandr Lukaşenko privind mobilizarea de efective militare în apropierea frontierei vestice a Belarusului, subliniind că NATO urmăreşte situaţia cu atenţie.

Aleksandr Lukaşenko și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu exerciţiile militare desfăşurate de NATO în Polonia şi Lituania, considerând manevrele drept un cumul de forţe militare.

„Nu există nicio mobilizare militară NATO în regiune. Prezenţa multinaţională NATO în partea de est a Alianţei nu este o ameninţare pentru nicio ţară. Este strict defensivă, proporţionată şi menită să prevină conflictele şi să menţină pacea”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, citat de agenţia Reuters.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Reprezentantul NATO a îndemnat Belarusul să respecte drepturile fundamentale, inclusiv cel la proeste paşnice

Lituania a găzduit, în perioada 2-14 august, exerciţii militare NATO cu participarea trupelor din SUA şi Polonia.

„Criza din Belarus este politică, iar acuzaţiile conducerii Belarusului privind interferenţele externe ori ameninţările au rolul de a transfera vina şi a justifica acţiunile”, a declarat Raimundas Karoblis, ministrul Apărării din Lituania.

Rusia ar putea oferi asistență militară pentru Belarus în contextul protestelor

Rusia a anunţat duminică dimineaţă că i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko disponibilitatea de a oferi asistenţă militară în caz de necesitate, în contextul protestelor.

Sâmbătă, Kremlinul a anunţat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a declarat încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, după ce a discutat prin telefon, cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko.

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene s-au pronunţat, vineri după-amiază, în favoarea impunerii de sancţiuni Belarusului, în contextul acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de opoziţie.