- Rusia a atacat la granița României, alertă în Județul Tulcea.
- Putin întârzie să prezinte memorandumul cu condițiile de pace, Trump își pierde răbdarea.
- Reprezentanți din SUA, UK, Franța și Germania participă la negocierile din Istanbul.
Reprezentanți din Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania vor participa la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia din 2 iunie, la Istanbul, în condițiile în care Putin întârzie să prezinte condițiile de pace.
Advertisment
Între timp, românii trăiesc cu frica dronelor rusești, un mesaj Ro-Alert a fost transmis în județul Tulcea. Ucraina și Rusia se pregătesc de negocierile de luni, de la Istanbul.
Ce șanse sunt ca Rusia să prezinte memorandumul cu condițiile de pace, promis de Putin lui Trump?
Statele Unite au făcut presiuni asupra Rusiei să prezinte acest memorandum. Secretarul de stat Marco Rubio chiar ieri a făcut o declarație în care a cerut Rusiei să vină cât mai repede cu aceste condiții pentru pace, dar ele să fie și rezonabile. Situația s-a încins puțin după ce Trump a cerut, la rândul lui, aceste condiții de pace.
Recomandări
Prima dată a zis că Putin și-a pierdut complet mințile, fiindcă, în loc să facă pace, bombardează și mai mult orașele ucrainene, în special zonele civile. Iar după aceea a revenit cu alt mesaj în care l-a amenințat pe Putin și a zis că nu știe ce pierde dacă nu va face pace. Deci e clar că sunt presiuni și presiuni din partea Europei. Am văzut chiar că și delegația Ucrainei a cerut Rusiei să vină cu aceste condiții de pace.
Pare, în acest moment, că Rusia nu știe de ce a început acest război care durează de mai mult de 3 ani, dar întârzierea este una logică. La fiecare început de vară, generalii lui Putin îi promit că vor cuceri cele patru regiuni pe care le-a anexat la finalul anului 2022, dar pe care, de atunci, armata nu reușește să le cucerească complet. Armata rusă, pe lângă cei 540.000 de militari, și-a masat alți 50.000 la granița cu o altă regiune din Ucraina, Sumî, unde a declanșat o ofensivă destul de puternică și s-a apropiat la 27.000 de kilometri de capitala acestei regiuni, dar armata ucraineană rezistă, în special cu ajutorul european.
Așa că următoarele zile, acest weekend, sunt destul de importante, fiindcă vom vedea, în final, ce condiții va pune Rusia pentru a înceta această agresiune.
Poate armata română, după schimbarea legislației, să doboare dronele rusești?
S-a văzut și declarația generalului Constantin Spînu de la MApN. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, de data aceasta, radarele armatei care au monitorizat dronele nu au observat că acestea ar fi pătruns pe teritoriul României, fiindcă toate acestea, în această dimineață, vor fi cercetate pe teren de echipe mixte de la Ministerul Apărării și Ministerul de Interne.
Dronele zboară la o altitudine foarte mică, pe ultima parte a traiectoriei, iar radarele nu prind de fiecare dată această porțiune a traiectoriei — e posibil să fi intrat, dar radarele să nu fi detectat.
Este dus-întorsă legislația, deoarece legislația din România dă voie armatei, în acest moment, să doboare dronele, dar cei care dau ordinul trebuie să țină cont dacă, la sol, căderea poate sau nu poate crea victime. Din această cauză vor fi ezitări în rândul celor care trebuie să dea ordinul; de multe ori nu știi dacă, în zona respectivă — chiar dacă nu este o localitate — este sau nu este cineva. Și cred că vor fi ezitări în continuare în doborârea dronelor rusești care intră pe teritoriul României.
Citește și
Partenerii noștri