• Forțele ucrainene au recucerit orașul Herson, situat în sudul țării, în urmă cu aproape o lună.
  • Bătălia s-a intensificat în jurul Bakhmut, demonstrând dorința lui Putin de a obține câștiguri vizibile după săptămâni de eșecuri clare în Ucraina.
  • Ultimele bătălii din războiul de 9 luni și jumătate al Rusiei în Ucraina s-au concentrat pe patru provincii pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins triumfător – și ilegal – că le-a anexat la sfârșitul lunii septembrie.

Forțele ruse au distrus” orașul Bakhmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat sâmbătă atacuri cu rachete, rachete și rachete aeriene în mai multe părți ale țării pe care Moscova încearcă să o cucerească după luni de rezistență.

Ultimele bătălii din războiul de 9 luni și jumătate al Rusiei în Ucraina s-au concentrat pe patru provincii pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins triumfător – și ilegal – că le-a anexat la sfârșitul lunii septembrie. Luptele indică lupta Rusiei pentru a stabili controlul asupra acestor regiuni și persistența Ucrainei de a le revendica.

Zelenski a declarat că situația rămâne foarte dificilă” în mai multe orașe de pe linia frontului din provinciile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Împreună, provinciile alcătuiesc Donbasul, o regiune industrială extinsă la granița cu Rusia pe care Putin a identificat-o ca fiind un punct de concentrare încă de la începutul războiului și unde separatiștii susținuți de Moscova luptă din 2014.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Bakhmut, Soledar, Maryinka, Kreminna. De mult timp, nu mai există niciun loc de trai pe teritoriul acestor zone care să nu fi fost avariat de obuze și foc”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, numind orașele care s-au aflat din nou în vizor. Ocupanții au distrus de fapt Bakhmut, un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine arse”.

Zelenski nu a precizat ce a vrut să spună prin distrus” – și unele clădiri au rămas în picioare, iar locuitorii încă se învârt pe străzile orașului.

Statul Major General al armatei ucrainene a raportat atacuri cu rachete, aproximativ 20 de lovituri aeriene și peste 60 de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei între vineri și sâmbătă. Purtătorul de cuvânt Oleksandr Shtupun a declarat că cele mai active lupte au avut loc în districtul Bakhmut, unde peste 20 de localități populate au fost ținta focului. El a precizat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în Donețk și în orașul vecin Lugansk.

Ofensiva rusă de măcinare în est a reușit să captureze aproape tot Luhanskul în timpul verii. Donețk a scăpat de aceeași soartă, iar în ultimele săptămâni armata rusă a vărsat efective și resurse în jurul Bakhmut în încercarea de a încercui orașul, au declarat analiști și oficiali ucraineni.

După ce forțele ucrainene au recucerit orașul Herson, situat în sudul țării, în urmă cu aproape o lună, bătălia s-a intensificat în jurul Bakhmut, demonstrând dorința lui Putin de a obține câștiguri vizibile după săptămâni de eșecuri clare în Ucraina.