- Rusia a avertizat cu privire la consecințele îngrozitoare pe care le-ar putea avea un dezastru provocat de om la o centrală nucleară din Ucraina.
- Centrala nucleară din Zaporojie este în prezent deținută de Rusia și a cunoscut recent numeroase lupte între Rusia și Ucraina și chiar bombardamente.
- Confruntările au provocat o revărsare de furie din partea șefilor Organizației Națiunilor Unite (ONU) și a experților nucleari, în timp ce autoritățile ucrainene au efectuat simulări de intervenție în cazul unui posibil dezastru la centrală.
Rusia a avertizat cu privire la consecințele îngrozitoare pe care le-ar putea avea un dezastru provocat de om la o centrală nucleară din Ucraina.
Advertisment
Centrala nucleară din Zaporojie este în prezent deținută de Rusia și a cunoscut recent numeroase lupte între Rusia și Ucraina și chiar bombardamente.
Confruntările au provocat o revărsare de furie din partea șefilor Organizației Națiunilor Unite (ONU) și a experților nucleari, în timp ce autoritățile ucrainene au efectuat simulări de intervenție în cazul unui posibil dezastru la centrală.
Recomandări
Echipele de intervenție u fost văzute îmbrăcând echipamente de protecție și scanând „pacienții” pentru detectarea radiațiilor.
Rusia a acuzat Ucraina că plănuiește o „provocare”, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat centrala vinerea trecută și urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Igor Kirillov, șeful forțelor ruse de apărare radioactivă, chimică și biologică, a declarat că sistemele de sprijin de rezervă ale uzinei au fost avariate în timpul bombardamentelor.
De asemenea, Ministerul rus al Apărării a declarat că ia în considerare închiderea uzinei cât timp aceasta rămâne aproape de linia întâi a luptelor.
Un dezastru la uzină, spun ei, ar face ca materialul radioactiv să acopere părți mari din Europa, inclusiv Germania, Ucraina, Polonia și Slovacia.
Deși se află sub control rusesc, centrala este în continuare condusă de ingineri ucraineni.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut recent ca centrala să fie demilitarizată și ca membrilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să li se permită accesul pentru a o inspecta.
El a declarat: „Ocuparea centralei nucleare din Zaporojie de către forțele rusești reprezintă o amenințare gravă la adresa siguranței și securității acestor instalații, crește riscul unui accident sau incident nuclear și pune în pericol populația Ucrainei, a țărilor vecine și a comunității internaționale.
„Este urgent să se permită inspecția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și să se asigure retragerea tuturor forțelor rusești.”
Rafael Grossi, directorul general al AIEA a condamnat cu fermitate rapoartele privind bombardamentele de la Zaporojie.
Acesta a declarat: „Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentele de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai.”
Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele de la uzină.
Grossi a adăugat la momentul respectiv: „Acțiunea militară care pune în pericol siguranța și securitatea centralei nucleare din Zaporojie este complet inacceptabilă și trebuie evitată cu orice preț.
„Ceea ce este în joc este extrem de serios și extrem de grav și periculos. Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat. Aveți un registru de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nici o instalație nucleară.”
Partenerii noștri