Rusia cauzează controverse cu propagandă de război la bordul Stației Spațiale Internaționale

În urmă cu doar opt ani, astronautul german Alexander Gerst, de la bordul stației spațiale, a amenințat, după cum a spus, că îi va da un șut în fund colegului său de echipaj. Fundul în cauză îi aparținea astronautului american Reid Wiseman, iar lovitura, din fericire, urma să fie administrată doar prin procură. Era 26 iunie 2014, iar SUA și Germania urmau să se confrunte în Cupa Mondială. Rivalitatea jucăușă a lui Gerst a fost dezvăluită de NASA într-un comunicat de presă intitulat Rivalitatea amicală opune astronauții americani și germani pe Stația Spațială.

Lucrurile stau altfel în 2022. Încă de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, în februarie, NASA și agenția spațială rusă Roscosmos s-au străduit să sublinieze că activitatea va continua la fel de colegial ca întotdeauna la bordul stației – chiar dacă tensiunile dintre Washington și Moscova persistă: „Evident, înțelegem situația globală”, a declarat administratorul asociat al NASA, Kathy Leuders, într-o declarație la începutul anului.

Ieri, această curtoazie s-a stricat după ce cei trei cosmonauți ruși de la bordul stației au pozat ținând în mână steagurile Republicii Populare Luhansk și ale Republicii Populare Donețk, aparent libere, două regiuni din estul Ucrainei pe care Rusia le-a cucerit și, după cum spune Kremlinul, le-a eliberat. NASA nu a fost de acord cu acest lucru.

„Este inacceptabil ca Stația Spațială Internațională să devină o platformă de redare a crizelor politice sau umanitare”

„NASA reproșează cu tărie Rusiei că folosește Stația Spațială Internațională în scopuri politice pentru a-și susține războiul împotriva Ucrainei”, a declarat agenția spațială într-un e-mail adresat reporterilor, „ceea ce este în mod fundamental incompatibil cu funcția principală a stației între cele 15 țări participante internaționale de a avansa știința și de a dezvolta tehnologia în scopuri pașnice.”

În urmă cu 55 de ani, SUA, Rusia și alte națiuni au semnat celebrul „Tratat privind principiile care guvernează activitățile statelor în explorarea și utilizarea spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a altor corpuri cerești”. Pactul a obligat națiunile semnatare să se abțină de la militarizarea spațiului, iar un acord ulterior, din 1998, a precizat regulile de bună purtare la bordul Stației Spațiale Internaționale. Nimic în niciunul dintre aceste tratate nu interzicea vreunei națiuni să se angajeze în tipul de gest simbolic pe care rușii l-au făcut săptămâna aceasta, dar nici nu se mai întâmplase vreodată așa ceva.

„Este inacceptabil ca ISS să devină o platformă de redare a crizelor politice sau umanitare care se petrec la sol”, a scris administratorul Agenției Spațiale Europene, Josef Aschbacher, într-un tweet. „Scopul ISS este de a efectua cercetări & de a ne pregăti pentru explorări mai profunde. Ea trebuie să rămână un simbol al păcii și al inspirației”.

Deocamdată, steagurile Luhansk și Donețk au fost puse deoparte, iar activitatea s-a desfășurat ca de obicei la bordul uriașei platforme orbitale. Acestea sunt veștile bune. Vestea proastă este că, la 400 km mai jos, lucrurile se înrăutățesc in Ucraina asediată.

Exit mobile version