Rusia condamnă la închisoare un american de 72 de ani. Bărbatul ar fi luptat ca mercenar pentru Ucraina

Un tribunal rus a condamnat un cetățean american în vârstă de 72 de ani la aproape șapte ani de închisoare, pentru că ar fi luptat ca mercenar pentru Ucraina, conform BBC.

Procurorii au declarat că Stephen James Hubbard servea într-o unitate de apărare cu sediul în orașul Izyum din estul țării, când a fost capturat de forțele ruse în aprilie 2022, la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.

Hubbard „a primit în mod sistematic compensații materiale” pentru participarea sa la război de partea ucraineană, se arată într-o declarație a procurorului general rus. El a fost condamnat acum la 6 ani și 10 luni de închisoare într-o colonie penală.

Hubbard, originar din Michigan, a pledat vinovat la acuzațiile aduse săptămâna trecută, potrivit presei de stat ruse. Cu toate acestea, sora sa Patricia Fox a declarat pentru Reuters că Hubbard avea opinii pro-ruse și era puțin probabil să fi luat armele la vârsta sa.

Potrivit Patriciei Fox, Hubbard s-a mutat în Ucraina în 2014 și a locuit acolo o perioadă cu o femeie, supraviețuind dintr-o pensie mică. El și partenera sa s-au despărțit ulterior, dar el a continuat să locuiască în Ucraina. Deși Hubbard a fost reținut de forțele ruse la începutul anului 2022, cazul său a devenit public doar atunci când procesul său a început la Moscova în septembrie.

Orașul Izyum din estul Ucrainei, în care Hubbard a fost deținut, a fost capturat de Rusia la scurt timp după ce aceasta a invadat Ucraina. Acesta a fost eliberat de trupele ucrainene în toamna anului 2022.

Într-un caz separat, luni, Robert Gilman, un fost pușcaș marin american care ispășea deja o pedeapsă în Rusia pentru o condamnare pentru agresiune, a primit șapte ani și o lună de închisoare pentru agresarea unui ofițer de penitenciar.

Cel puțin 10 cetățeni americani se află în prezent după gratii în Rusia. Mai mulți americani au fost eliberați în august în cadrul unui schimb de prizonieri între Moscova și Occident.

Exit mobile version