• Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franța, iar oficialii ruși îl consideră un „prizonier politic”.
  • Durov a fost reținut pe baza unui mandat legat de lipsa moderatorilor pe Telegram și de posibile infracțiuni, inclusiv spălarea de bani și trafic de droguri.
  • Politicienii ruși, inclusiv Maria Butina, au condamnat arestarea, afirmând că aceasta subliniază lipsa libertății de exprimare în Europa.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, este considerat un „prizonier politic” după arestarea sa în Franța, a declarat un oficial rus, citat de Sky News.

Miliardarul, în vârstă de 39 de ani, născut în Rusia și creator al aplicației Telegram, a fost reținut după ce avionul său privat a aterizat pe aeroportul Le Bourget, la periferia Parisului, sâmbătă seara.

Motivul arestării lui Durov rămâne neclar, dar BFMTV a raportat că mandatul său de arestare se referă la lipsa moderatorilor pe Telegram și la activități infracționale, inclusiv utilizarea aplicației pentru spălarea de bani, trafic de droguri sau distribuirea de conținut legat de abuzul sexual asupra copiilor.

Recomandări

ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL

Legislatorii ruși au condamnat arestarea sa, iar Maria Butina – care a petrecut 15 luni în închisoare în SUA pentru că a acționat ca agent rus neînregistrat – a acuzat Europa că încearcă să preia controlul asupra Telegram.

„Pavel Durov este un prizonier politic – o victimă a unei vânătoare de vrăjitoare din partea Occidentului”, a spus ea.

„Arestarea lui Pavel Durov înseamnă că nu există libertate de exprimare – înseamnă că libertatea de exprimare în Europa este moartă. Acum, practic, au un ostatic și vor încerca să șantajeze Rusia, vor încerca să șantajeze toți utilizatorii Telegram și nu doar să obțină controlul, ci și să blocheze rețeaua aici, în Rusia”.

Durov a părăsit Rusia în 2014, după ce a pierdut controlul asupra fostei sale companii de socializare, Vkontakte (VK). Durov a refuzat să se conformeze cerințelor guvernului de a închide grupurile de opoziție de pe platformă și nu a dorit să predea agențiilor de securitate date despre protestatarii ucraineni.

S-a mutat la Dubai în 2017 și a devenit cetățean francez în august 2021.

Ambasada Rusiei în Franța a solicitat, de asemenea, acces consular pentru Durov și a cerut ca drepturile acestuia să fie garantate, conform agenției de știri de stat ruse TASS.

Contextul arestării

Durov a fost arestat pe baza unui mandat emis de OFMIN – o agenție responsabilă cu prevenirea violenței împotriva minorilor – în cadrul unei investigații privind presupuse infracțiuni, inclusiv fraudă, trafic de droguri, cyberbullying, crimă organizată și promovarea terorismului.

Un anchetator a comentat: „Destul cu impunitatea Telegram”, adăugând că a fost cu adevărat surprins de faptul că Durov a venit la Paris, știind că era un om căutat.

Reacții internaționale

Arestarea lui Durov a stârnit multă îngrijorare în comunitatea tehnologică și în rândul apărătorilor „libertății de exprimare pe internet”. Telegram, cu aproape un miliard de utilizatori, este cunoscut pentru accentul său pe confidențialitate și criptare, trăsături care l-au făcut pe cât de popular, pe atât de controversat.

Reacția Rusiei a fost rapidă, oficialii cerând clarificări și subliniind că Durov trebuie să beneficieze de drepturile sale legale. De asemenea, fostul președinte rus Dmitry Medvedev a criticat decizia lui Durov de a părăsi Rusia, sugerând că a subestimat riscurile.

Ce implicații are arestarea sa

Telegram a fost criticat pentru abordarea sa relativ lejeră în ceea ce privește moderarea, ceea ce a permis platformei să fie utilizată pentru activități ilegale. Pe de altă parte, platforma a oferit un spațiu pentru exprimarea liberă în regimuri autoritare.

Cazul lui Pavel Durov ar putea avea implicații de amploare pentru platformele de socializare și mesagerie din întreaga lume, influențând politicile viitoare de moderare a conținutului și modul în care aceste platforme operează în diferite jurisdicții legale.

Citește și