• Ministrul sârb al apărării Milos Vucevic i-a avertizat pe sârbi să nu se alăture rândurilor rusești în războiul împotriva Ucrainei.
  • Serbia este în întregime dependentă de importurile de gaz din Rusia, iar retailerul său de petrol NIS este deținut de Gazprom din Rusia.
  • Serbia este un candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Rusia ar trebui să își înceteze eforturile de a recruta sârbi pentru a lupta alături de grupul său paramilitar Wagner în Ucraina, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic. Vucic a criticat site-urile și grupurile de socializare din Rusia pentru publicarea de anunțuri în limba sârbă în care grupul Wagner cheamă voluntari să se alăture rândurilor sale.

De ce voi, cei de la Wagner, chemați pe cineva din Serbia, când știți că este împotriva reglementărilor noastre?”, a declarat Vucic luni seara târziu, într-o emisiune difuzată de postul de televiziune Happy TV din Belgrad. Voluntari sârbi au participat la luptele alături de forțele pro-ruse în Ucraina în 2014 și 2015. Nimeni nu are o idee clară a numărului exact la un moment dat, dar zeci de sârbi s-au înrolat pentru a lupta în Ucraina începând din 2014, spun observatorii.

Legislativul sârb interzice participarea cetățenilor săi la conflicte în străinătate și mai multe persoane au fost condamnate pentru acest lucru. Vucic a negat acuzațiile potrivit cărora grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, este prezent în Serbia, unde organizațiile pro-Kremlin și ultranaționaliste au susținut invazia Ucrainei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Marți, agenția rusă de știri RIA a difuzat imagini televizate cu doi bărbați mascați, care s-au identificat ca fiind voluntari sârbi la un curs de antrenament cu arme în părțile controlate de Rusia din regiunea Zaporojie din Ucraina. Serbia este un candidat la aderarea la Uniunea Europeană, principalul său partener comercial și investitor, dar menține, de asemenea, o cooperare comercială și militară cu Rusia, un aliat tradițional slav și creștin ortodox.