• Rusia spune că a recrutat 300.000 de persoane într-o lună.
  • Statele Unite spun că trimit mai multe arme în Ucraina.
  • Se prefigurează o bătălie în sud, Ucraina revendică câștiguri în est.

Rusia a declarat vineri că a terminat de chemat rezerviștii pentru a lupta în Ucraina, după ce a recrutat sute de mii de oameni într-o lună și a trimis deja peste un sfert dintre ei pe câmpul de luptă, după o campanie de mobilizare care a provocat diviziuni și care a fost prima de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Între timp, Statele Unite au anunțat că vor trimite încă 275 de milioane de dolari în asistență militară Ucrainei, inclusiv arme, muniții și echipamente din stocurile Pentagonului, ceea ce ridică asistența militară americană pentru această țară sub administrația Biden la peste 18,5 miliarde de dolari. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul lucrează pentru a oferi Ucrainei capacitățile de apărare antiaeriană de care are nevoie, cu două NASAMS antiaeriene sofisticate inițiale pregătite pentru a fi livrate țării luna viitoare.

El a declarat că Statele Unite lucrează, de asemenea, cu aliații și partenerii pentru a permite livrarea propriilor sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se îndoiește că Moscova a terminat de chemat soldații.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

În discursul său televizat de seară, el a declarat că forțele ruse sunt atât de slab pregătite și echipate, atât de brutal folosite de comandamentul lor, încât ne permite să presupunem că foarte curând Rusia ar putea avea nevoie de un nou val de oameni pe care să îi trimită la război. Campania de mobilizare care a provocat diviziuni a făcut ca zeci de mii de oameni să fugă din țară și a dat naștere primelor proteste publice susținute împotriva războiului.

Sarcina stabilită de dumneavoastră de a mobiliza 300.000 de oameni a fost îndeplinită. Nu sunt planificate alte măsuri, i-a spus ministrul Apărării, Serghei Șoigu, președintelui Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri televizate la Kremlin. El a precizat că 82.000 au fost deja trimiși în zona de luptă, iar restul se antrenează.

Putin le-a mulțumit rezerviștilor pentru devotamentul lor față de datorie, pentru patriotismul lor, pentru hotărârea lor fermă de a ne apăra țara, de a apăra Rusia, ceea ce înseamnă casa lor, familia lor, cetățenii noștri, poporul nostru. Ambii bărbați au recunoscut probleme în primele zile ale convocării. Șoigu a declarat că problemele inițiale în aprovizionarea trupelor nou mobilizate au fost rezolvate între timp. Putin a spus că greșelile au fost probabil inevitabile, deoarece Rusia nu a mai efectuat o mobilizare de atât de mult timp, dar că s-au învățat lecții.

Mobilizarea pe care Putin a ordonat-o luna trecută, după ce forțele sale au suferit eșecuri majore pe câmpul de luptă, a fost prima dată când majoritatea rușilor s-au confruntat cu un impact personal direct al operațiunii militare speciale pe care a lansat-o în februarie. Peste 2.000 de persoane au fost arestate în cadrul protestelor împotriva mobilizării, în special în zonele din Rusia populate de minorități etnice care s-au plâns că sunt vizate în mod disproporționat pentru a fi trimise pe front.