Rusia devine al doilea cel mai important furnizor de petrol al americanilor: Este cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani

  • Rusia furnizează Statelor Unite mai mult petrol decât orice alt producător străin.
  • Creșterea livrărilor rusești vine pe fondul tensiunilor dintre Washington și Kremlin.
  • Volumul petrolului importat de SUA a crescut pana la circa 23.000 de milioane de barili în luna martie 2021.

Rusia furnizează Statelor Unite mai mult petrol decât orice alt producător străin, în afară de Canada, relatează Bloomberg.

Importurile americane de produse petroliere brute și rafinate de la fostul adversar din Războiul Rece au crescut cu 23% în mai, până la 844.000 de barili pe zi față de luna precedentă, arată datele guvernamentale.

Mexicul a pierdut a doua poziție, livrările către SUA crescând cu mai puțin de 3%.

Rusia a devenit o sursă favorită pentru producătorii americani de carburanți, înlocuind petrolul greu din Venezuela, supusă sancțiunilor comerciale, și din Orientul Mijlociu, unde limitările impuse de OPEC au redus transporturile.

Creșterea livrărilor rusești vine pe fondul tensiunilor dintre Washington și Kremlin din cauza conductei care va transporta gazul siberian către Germania. Dar, în absența unor sancțiuni efective, companiile americane nu sunt obligate să țină cont de obiectivele diplomatice și geopolitice ale Casei Albe.

Canada reprezintă aproape jumătate din importurile SUA, livrând aproape cinci ori mai mult decât Rusia, arată datele.

În viitor, livrările de petrol din Rusia sunt estimate a crește, sub efectul creșterii lente a producției OPEC și aliaților săi. Un alt factor de remarcat sunt prețurile mai mici față de alte surse, care vor atrage și mai multe achiziții, spun analiștii.

Volumul petrolului din Rusia importat de Statele Unite, a crescut pana la circa 23.000 de milioane de barili în luna martie 2021, la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani.