• Lavrov a subliniat că NATO și-a intensificat exercițiile militare în Zona Arctică.
  • Lavrov a afirmat că Rusia își va apăra interesele din punct de vedere militar, politic și al tehnologiilor de apărare.
  • Zona Arctică este considerată teritoriu internațional, dar Lavrov a avertizat că nu este teritoriul Alianței Nord-Atlantice și că alte țări, precum China și India, au interese acolo.

Rusia este „pe deplin pregătită” pentru un conflict cu NATO în Zona Arctică, a avertizat ministrul de Externe al Kremlinului, Serghei Lavrov, scrie POLITICO.

„Zona Arctică nu este teritoriul Alianței Nord-Atlantice”, avertizează Lavrov.

„Vedem că NATO intensifică exercițiile legate de posibile crize în Zona Arctică”, a declarat acesta, citat de mass-media de stat rusă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Țara noastră este pe deplin pregătită să-și apere interesele din punct de vedere militar, politic și al tehnologiilor de apărare”, a adăugat el.

Comentariile lui Lavrov sunt cele mai recente dintr-o serie lungă de amenințări din partea Kremlinului, care pare gata să dezlănțuie un război nuclear asupra NATO și a aliaților săi.

Zona Arctică cuprinde părțile cele mai nordice de pe Pământ și include teritorii aparținând a opt națiuni: Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Canada, Statele Unite, Islanda și Rusia. Toate, cu excepția Rusiei, sunt membre NATO. Finlanda s-a alăturat NATO în aprilie anul trecut, ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, iar Suedia a urmat exemplul în martie anul acesta, devenind al 31-lea și, respectiv, al 32-lea membru al Alianței.

Cu toate acestea, Lavrov a avertizat că „Zona Arctică nu este teritoriul Alianței Nord-Atlantice” și a spus că alte țări non-arctice, precum China și India, au interese acolo. Unul dintre cei mai importanți diplomați ai Moscovei a declarat anul trecut că Finlanda ar fi „prima care ar suferi” dacă ar izbucni un război între NATO și Rusia.

În februarie, Rusia a suspendat, de asemenea, plățile anuale către Consiliul Arctic, un forum interguvernamental al națiunilor arctice, după ce ceilalți membri au boicotat participarea Moscovei în urma invaziei sale în Ucraina, deși o oarecare cooperare a fost reluată de atunci.

Citește și