• Rusia este în pericol de faliment până la sfârșitul lunii iunie?
  • Dobânda penală neplătită la întârzierea plăților la un împrumut de 1 dolar pune Rusia în pericol de faliment pentru prima dată de la Revoluția din octombrie.
  • Un motiv principal pentru aceasta este sancțiunile UE, care au afectat și compania de plăți, pe care Moscova o desemnase să deservească plățile pentru euroobligațiunile țării.

Rusia s-a confruntat cu dificultăți financiare de mai multe ori în ultimii 100 de ani, dar întotdeauna a reușit să evite cumva insolvența. De data aceasta, însă, poate eșua, scrie DW.

Lucrul neobișnuit este că Rusia nu este în pericol de faliment din cauza lipsei de fonduri. Țara are rezerve valutare uriașe și primește miliarde de vânzări de petrol și gaze în fiecare lună. Așa că datoria rămasă de aproape 40 de miliarde de dolari și aproape 2 miliarde de dolari scadente până la sfârșitul acestui an nu ar trebui să o deranjeze deloc.

Între timp, volumul fondului de stat al Rusiei, care primește fonduri din vânzările de petrol și gaze, a crescut semnificativ la 197,7 miliarde de dolari. Cu doar o lună mai devreme, avea 155,2 miliarde de dolari, dar în mai a transferat veniturile din comerțul cu mărfuri din 2021.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

În același timp, țara este în mare parte izolată de sistemul internațional de plăți ca urmare a sancțiunilor impuse acesteia din cauza războiului din Ucraina. În plus, o parte din rezervele valutare ale Rusiei a fost înghețată. Iar o clauză care permitea în mod excepțional deținătorilor de obligațiuni guvernamentale ruse din SUA să-și primească anuitatea a expirat recent. Acest lucru împinge Rusia către falimentul de stat, deoarece calea acestor plăți este blocată și fondurile pentru acestea nu pot fi transferate în conturile creditorilor.

Nu există nicio soluție

Rusia a oferit o cale de ieșire din situație îndemnând creditorii să accepte să-și primească creanțele în ruble convertibile rusești sau în alte valute decât dolarul american, pentru a evita sistemul occidental de plăți internaționale. Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a sugerat că aceeași schemă se aplică obligațiunilor guvernamentale rusești ca și cumpărătorilor europeni de gaz rusesc – plăți în ruble convertibile. Cu alte cuvinte: creditorii străini să deschidă conturi la o bancă rusă, iar plățile să fie efectuate într-o altă monedă decât dolarul american.

Cu toate acestea, acest plan nu ar ajuta Rusia să evite insolvența, deoarece investitorii americani nu ar putea participa la el.  

Când va apărea insolvența?

Rusia ar putea fi declarată oficial în insolvență la sfârșitul lunii iunie. Nu este clar dacă dobânda la obligațiuni, pe care Rusia susține că le-a transferat pe 27 mai, va ajunge la creditori, având în vedere sancțiunile actuale.

În special, plăți de dobânzi în valoare de 71,25 milioane USD și 26,65 milioane EUR. Pentru ca Rusia să nu fie declarată insolvabilă, aceste sume trebuie să fi fost creditate în conturile creditorilor în cel mult 30 de zile de la scadență. Așa a fost cazul maturității de la începutul lunii aprilie, pe care Rusia a reușit să o îndeplinească cu puțin timp înainte de expirarea perioadei de grație pe 2 mai.

Ce ar însemna falimentul de stat al Rusiei?

Rusia este deja exclusă de pe piețele financiare globale. Dar pe lângă pierderea reputației, eventuala insolvență aduce și alte lucruri negative pentru țară. De exemplu, creditorii vor putea intenta procese, iar instanța va putea confisca bunurile rusești în străinătate.