- Rusia bombarda pozițiile rebelilor, dar armata lui Assad nu făcea față asaltului.
- Agenți ai serviciilor ruse au organizat plecarea lui Assad din Siria, conform Bloomberg.
- Putin cere explicații serviciilor care au semnalat prea târziu avansul forțelor rebele.
Președintele Bashar al-Assad nu a apelat la Rusia pentru a se refugia din Siria, lucrurile s-au derulat invers. Rusia a fost cea care i-a cerut lui Assad să plece, pentru că nu mai putea opri avansul forțelor rebele. Captura și linșajul public al președintelui ar fi fost o lovitură pentru Rusia pe care nu și-o putea permite.
Cum s-a derulat fuga lui Assad?
Fuga lui Assad a început cu mai multe luni înainte.
Forțele ruse au fost prezentă în Siria de partea președintelui Bashar al-Assad. Și au respins de fiecare dată asaltul forțelor rebele. Bineînțeles, atâta timp cât forța armata lui Bashar al-Assad a contribuit la acest lucru.
Forțele aeriene ruse au oferit sprijin aerian forțelor terestre ale lui Bashar al-Assad. Dar, după un timp, aceste forțe terestre nu au mai fost capabile să oprească avansul rebelilor. Nici măcar loviturile aeriene ale armatei ruse nu au putut opri acest avans.
În cele din urmă, s-a produs o situație similară cu ce s-a întâmplat în Afganistan. Când forțele de stat nu au mai putut opri avansul talibanilor. Și forțele ruse au fost obligate să accepte că nu mai pot face față acestui asalt al forțelor rebele.
Președintele Bashar al-Assad în această situație avea toate șansele să ajungă la soarta lui Muammar Gaddafi în Libia în 2011. Când a fost prins de forțele rebele și de populație și linșat în public. Ceea ce ar fi fost o foarte puternică lovitură de imagine pentru Rusia.
Cum explică Rusia colapsul?
Rusia nu explică colapsul. Practic, Dimitri Pescov, purtătorul de cuvânt al Cremlinului, nu a reacționat, nu a comentat în niciun fel acest lucru.
Anterior, Rusia a recunoscut că Bashar al-Assad se află la Moscova. Dar nu au dat detalii și nu au confirmat nimic referitor la cum a ajuns el acolo.