- Un oficial rus de rang înalt, Serghei Riabkov, a emis un avertisment nuclear către NATO, după ce SUA a anunțat planurile de a staționa arme hipersonice în Germania.
- SUA și Germania au anunțat că vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, inclusiv SM-6.
- Această decizie este văzută ca o măsură de descurajare și consolidare a angajamentului SUA față de NATO.
Un oficial rus de rang înalt a emis un avertisment nuclear către NATO, la câteva zile după ce SUA a anunțat că va staționa arme hipersonice de dezvoltare în Europa scrie POLITICO.
Advertisment
Întrebat dacă Rusia ar putea desfășura rachete nucleare ca răspuns la planul Washingtonului de a desfășura capabilități de foc cu rază lungă de acțiune în Germania, Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei responsabil cu relațiile cu SUA, neproliferarea și controlul armelor, a declarat reporterilor de la Moscova că nu „exclude nicio opțiune”.
SUA și Germania au susținut într-o declarație comună publicată pe 10 iulie că Washingtonul va desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania în 2026. Acestea vor include SM-6, Tomahawk și arme hipersonice de dezvoltare „care au o rază de acțiune semnificativ mai mare decât focurile terestre actuale din Europa”, au spus ei. SUA și Germania au declarat că exercitarea acestor „capacități avansate” va „demonstra angajamentul SUA față de NATO și contribuțiile sale la descurajarea integrată europeană”.
Recomandări
„Dacă reprezentanții Guvernului Federal al Germaniei consideră justificat să înceapă unele măsuri de escaladare sub pretextul a ceea ce avem în regiunea [Kaliningrad], atunci vom răspunde prin măsuri compensatorii în modul pe care îl considerăm cel mai acceptabil”, a avertizat Riabkov. „Nimic nu este predeterminat, inclusiv escaladarea în continuare a situației”, a declarat Riabkov reporterilor.
„Din păcate, deocamdată, Occidentul, sub pretexte neașteptate, în căutarea unor motive pentru a ne atribui din nou ceva din punctul de vedere al unei încălcări a securității sale, urmează tocmai această cale de escaladare”, a continuat el. „Acest lucru este regretabil, dar nu ne va opri din punctul de vedere al rezolvării problemelor de asigurare a securității noastre de-a lungul întregului perimetru al frontierelor rusești, inclusiv, desigur, zona [războiului din Ucraina]”.
Relațiile dintre Washington și Moscova au devenit din ce în ce mai tensionate din cauza deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Oficiali ruși și invitați ai televiziunii de stat ruse au cerut în mod constant atacuri pe teritoriul american din cauza ajutorului și armelor furnizate de administrația Biden Kievului.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat într-un interviu acordat ziarului în limba germană Tageblatt, publicat joi, că decizia Washingtonului de a staționa arme hipersonice de dezvoltare în țara sa în 2026 a fost determinată de desfășurarea de către Rusia a rachetelor Iskander în exclava rusească Kaliningrad, la granița cu Polonia și Lituania, în 2018. „Ceea ce vor face SUA în Germania începând cu 2026 nu este altceva decât să contracareze amenințarea rusească de a staționa [rachete] Iskander în Kaliningrad. Atunci descurajarea va funcționa din nou”, a adăugat Ministrul Apărării.
„Dacă este clar pentru toată lumea că Germania și NATO sunt capabile să se apere cu succes, probabilitatea de a fi atacați va scădea”.
Citește și
- Te-ai sacrifica pentru România? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC – Aleph News – Ziarul Financiar
- YouTube lansează „Music Assistant”, un A.I. care compune fără drepturi de autor. Alegi instrumentele, iar platforma generează coloana sonoră
- Astăzi, aproape 1,5 milioane de români își celebrează numele de Florii. Peste 630.000 dintre sărbătoriți sunt femei