• Guvernul rus a adoptat o lege care incriminează difuzarea a ceea ce numește informații deliberat false despre forțele armate ruse la începutul lunii martie.
  • De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie, Grozev a folosit instrumente digitale open-source pentru a documenta crimele de război și alte atrocități comise în timpul conflictului.
  • Regimul lui Putin demontează metodic presa liberă de ani de zile, dar represiunea împotriva publicațiilor și jurnaliștilor independenți s-a intensificat la sfârșitul lunii februarie.

Rusia l-a inclus pe jurnalistul de investigații Christo Grozev pe lista de „urmăriți”, potrivit Ministerului rus de Interne. Grozev, care este bulgar, este principalul investigator pentru Rusia al grupului jurnalistic Bellingcat.

Informațiile publicate pe site-ul ministerului spun că acesta este „căutat în temeiul unui articol din Codul penal”, fără a preciza articolul exact. Potrivit monitorului independent al drepturilor omului OVD-Info, împotriva lui Grozev a fost deschis un dosar penal privind diseminarea de „știri false” despre armata rusă.

Guvernul rus a adoptat o lege care incriminează difuzarea a ceea ce numește informații „deliberat false” despre forțele armate ruse la începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei. Pedeapsa maximă prevăzută de lege este de 15 ani de închisoare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Grozev a relatat pe larg despre implicarea Rusiei într-o serie de infracțiuni internaționale de profil înalt, inclusiv doborârea în 2014 a zborului 17 al Malaysia Airlines în estul Ucrainei și otrăvirea în 2018 a lui Serghei și Iulia Skripal în Regatul Unit. Moscova a negat în mod repetat orice responsabilitate pentru oricare dintre aceste atacuri.

Împreună cu echipa liderului opoziției ruse Alexey Navalny și cu jurnaliști de la CNN și de la alte instituții, Grozev a investigat, de asemenea, otrăvirea lui Navalny în 2020. El se concentrează pe „amenințările la adresa securității, operațiunile clandestine extrateritoriale și militarizarea informațiilor”, potrivit site-ului Bellingcat.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie, Grozev a folosit instrumente digitale open-source pentru a documenta crimele de război și alte atrocități comise în timpul conflictului. Grozev a declarat luni că nu știe de ce a fost adăugat pe lista persoanelor căutate de Rusia.

„Nu am nicio idee despre motivele pentru care Kremlinul m-a pus pe lista de persoane căutate, prin urmare nu pot oferi niciun comentariu în acest moment. Într-un fel, nu contează – de ani de zile au arătat clar că sunt speriați de munca noastră și că nu s-ar opri de la nimic pentru a o face să dispară”, a declarat el într-o postare pe Twitter luni.

Regimul lui Putin demontează metodic presa liberă de ani de zile, dar represiunea împotriva publicațiilor și jurnaliștilor independenți s-a intensificat la sfârșitul lunii februarie.

Toate instituțiile media rusești independente rămase au fost închise, iar accesul online la cele care operează din străinătate a fost blocat. Publicațiile occidentale și site-urile de socializare au fost, de asemenea, interzise.