Rusia, îngrijorată de aderarea Ucrainei la NATO: „Ar fi o linie roșie”

Dmitri Peskov: „Speculațiile că Putin se teme de Navalnîi sunt absurde“ Profimedia
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat joi că aderarea Ucrainei la NATO ar fi o „linie roșie” pentru Moscova
  • Rusia este îngrijorată că Kievul ar putea primi statutul de membru al Alianței, a declarat Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca Ucraina să fie primită în NATO, la doar o zi după ce președintele SUA Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au purtat discuții la Geneva. Potrivit Reuters, Peskov a declarat că summit-ul a fost pozitiv în general.

Moscova urmărește îndeaproape situația

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, că doreşte un răspuns clar, „da” sau „nu”, din partea preşedintelui american Joe Biden în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO.

Ulterior, chiar înainte de începerea conferinței de presă a președintelui Joe Biden de la summit-ul NATO, Volodimir Zelenski scria pe Twitter că țara sa se va alătura Alianței Nord-Atlantice.

La conferința de presă, Biden a spus că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO, dar anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, precum şi rolul Moscovei în partea de est a ţării nu înseamnă că nu va fi acceptată niciodată în Alianţă.

Este un lucru pe care îl urmărim foarte atent și este într-adevăr o linie roșie pentru noi – în ceea ce privește perspectiva aderării Ucrainei la NATO”, a declarat Peskov.