- Rusia își îndoctrinează tânăra generație cu ideologie naționalistă, imperialistă.
- O fraternitate universitară afirmă că pregătește „viitoarea elită a Rusiei.”
- Sistemul de educație patriotică al Rusiei are scopul de a asigura continuitatea Putinismului după moartea liderului, spun experții.
Ani de zile, tinerii ruși au fost „hrăniți” cu o ideologie dură, naționalistă. În iulie anul trecut, Sergei Novikov, un oficial de rang înalt de la Kremlin, a spus că Rusia duce trei războaie – unul pe frontul din Ucraina, unul economic și unul ideologic pentru „mințile celor tineri”, scrie Business Insider.
Advertisment
Guvernul rus a făcut eforturi semnificative pentru a cuceri mințile tinerilor, pompând mulți bani în așa-zisa „educație patriotică”.
Kremlinul va aloca în jur de 45,85 de miliarde de ruble (aproximativ 520 de milioane de dolari) în „proiectele patriotice” în 2024, a raportat RBC din Rusia anul trecut.
Recomandări
Grupările pentru tineri deținute de stat s-au înmulțit dramatic de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina în 2022.
Grupul „Movement of the First”, care încearcă să le furnizeze copiilor ruși „educația unui cetățean și patriot rus”, a fost lansată de președintele rus Vladimir Putin, în 2022. În ianuarie, acest grup ajunsese la 5 milioane de membri, potrivit oficialilor ruși.
Directorul grupului a spus că a deschis în jur de 40.000 de birouri în toată Rusia în decembrie 2023, potrivit agenției de presă rusești de stat TASS.
Ian Garner, un istoric și analist al culturii rusești și a propagandei de război, crede că aceste cifre indică faptul că tinerii ruși care părăseau țara, care distrugeau buletinele de vot și protestau public sunt acum parte din „istoria străveche”.
„Rusia știe că generația de pe vremuri nu va deveni probabil niciodată super ideologică”, a spus Garner.
„Așa că Rusia a încercat, cel puțin în ultimul deceniu, să aloce sume uriașe de bani și resurse, pentru a face din tânăra generație o generație ultra ideologică, ultra naționalistă”.
Mikhail Komin, având programul Wider Europe în cadrul Consiliului European, a declarat pentru Business Insider că noile „materii ideologice” introduse în școlile rusești și universități vor duce, în următorul deceniu, la o generație de tineri ruși care vor împărtăși „valori conservatoare” și vor fi „mult mai împotriva Occidentului”.
„Fraternitatea Academicienilor”
Una dintre cele mai conservatoare fraternități rusești este „Fraternitatea Academicienilor”.
Academia se opune statalității ucrainene și vede Rusia ca o „a treia Roma” – ideea că țara, condusă de la Moscova, este succesoarea fostei capitale romane, Roma, și a Constantipolului, având o „civilizație unică, distinsă de altele prin spiritul său special și misiunea istorică”.
„Rusia nu se termină nicăieri”, scrie pe site-ul fraternității.
Nikita Izyumov, un coordonator din cadrul Academiei, a spus pentru Business Insider că Academia „promovează public și explicit ideile imperialiste în societate”.
„Noi moștenim tradiția imperială antică a primei Rome și a noii Rome, care îl acceptă pe Cristos”, a adăugat el.
„The Fraternity of the Academics” folosește un site, social media, și un cont de YouTube pentru a atrage potențialii recruți. În ianuarie, fraternitatea spunea că are în jur de 1000 de membri din 28 de regiuni ale Rusiei. Izyumov a spus că Academia are o prezență „în aproape fiecare universitate majoră din Rusia”.
Organizația este sponsorizată de miliardarul Konstantin Malofeyev, un oligarh sancționat de Occident, care este totodată proprietarul rețelei media naționaliste Tsargrad. La rândul său, Kremlinul „se ferește să lucreze direct cu Tsargrad și cu Fraternitatea”, a spus Komin. „Le consideră prea radicale”.
Diferitele celule ale fraternității academice sunt în mare măsură similare ca stil, deși unele manifestă un comportament mai extrem decât altele.
Celula din Chelyabinsk, de exemplu, este una dintre variantele cele mai extreme, publicând știri anti-imigranți, meme-uri care încearcă să înjosească membrii comunității LGBTQ+ și scriind în mod disprețuitor despre feministele locale.
Printre actele Academiei s-au numărat „denunțarea anumitor artiști sau activiști ca fiind „anti-ruși” pe rețelele de socializare” și „anularea concertelor”, a declarat David Lewis, profesor de politică la Universitatea din Exeter, pentru Business Insider.
Pregătiri pentru a lupta în Ucraina
Una dintre sarcinile Academiei este să instruiască „apărători ai patriei”, a spus Izymov.
Academia îi invață pe tineri cum să controleze drone, cum să facă plase de camuflaj, lumânări și chiar organizează cursuri de master pentru studenți despre cum să facă un duș militar uscat.
„Un bărbat în Rusia a fost mereu un războinic, așa a fost acum 1000 de ani și așa va fi pentru încă 1000 de ani”, a zis Izyumov. „Dacă un academician hotărăște să plece pe front, îi dăm tot sprijinul necesar”.
Ministerul Apărării din UK a confirmat că unii membri ai Fraternității s-au dus deja să lupte în Ucraina.
Clonele lui Putin
Potrivit Ministerului Apărării din UK, existența unei asemenea mișcări arată că „există o circumscripție electorală în Rusia pentru o abordare mai militantă atât față de războiul cu Ucraina, cât și față de Occident”.
Departamentul afirmă că acest lucru va avea probabil un impact asupra „schimbării generaționale care va avea loc în elitele administrative rusești, în restul acestui deceniu”.
Academia afirmă că va forma „viitoarea elită a Rusiei”, însă Guvernul vrea „să evite apariția unor mișcări ultra-patriotice puternice, care ar putea deveni o amenințare viitoare la adresa regimului”, a declarat Lewis.
„Pe de o parte, Kremlinul vrea să vadă mai mult din acest tip de societate civilă patriotică, dar vrea, de asemenea, să se asigure că rămâne sub un control politic strict”, a adăugat el. Totul face parte dintr-o „campanie mult mai amplă care vizează generația următoare de tineri ruși”.
Deși nu sunt uriașe, organizațiile precum Fraternitatea Academicienilor oferă „iluzia alegerii”, a spus Garner. Tinerii pot participa la armata de tineret sau pot participa într-un club mult mai mic, precum Fraternitatea Academicienilor, a continuat el. „Dar dacă desfaci straturile, de fapt toate răspândesc aceleași mesaje încărcate de o ideologie naționalistă, plină de ură”.
Tinerii sunt făcuți să creadă că dacă vor o carieră de succes sau vor să participe la societatea civilă, „nu au altă opțiune decât să participe la vreo manifestare a acestor organizații”, a adăugat Garner.
Este o încercare de a menține Putinismul în viață, chiar și după ce liderul va muri și va fi îngropat.
„Putin nu este esențial pentru proiectul putinist”, a spus Garner.
Citește și
- Un studiu din SUA dezvăluie câți bani aduc fericirea
- Trump ține primul miting după tentativa de asasinat, alături de J.D. Vance. Evenimentul are loc în Michigan, un stat cheie pentru alegeri
- Israelul, atacat din toate părțile: Peste 10.000 de rachete și drone au fost lansate din Gaza, Liban, Iran, Yemen de la începutul războiului / Tot mai multe țări vor un „Iron Dome” pe teritoriul lor
Partenerii noștri