Rusia își trimite în Kaliningrad singurul terminal plutitor de regazificare

terminal plutitor de regazificare

terminal plutitor de regazificare

Rusia își trimite în Kaliningrad singurul terminal plutitor de regazificare, „Mareșal Vasilevski”. Terminalul a fost achiziționat inițial pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii, în cazul unei întreruperi a aprovizionării prin conducta lituaniană. Fără o altă sursă externă, Kaliningrad își poate asigura necesarul de gaze timp de aproximativ 33 de zile cu ajutorul „Mareșalului Vasilevski”.

Rusia a trimis în Belarus o unitate de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune. Un batalion de rachete Pantsir S1 din structura forțelor ruse este pregătit să ia parte la manevre pe care Moscova le-a notificat depre un exercițiu comun ruso-bielorus, în perioada 10-20 februarie.

În același timp, Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Federația Rusă, a decis să schimbe locația exercițiilor pe care marina militară rusă le va efectua în perioada 3-8 februarie în Atlanticul de Nord, mutându-le în afara zonei economice exclusive a Irlandei. Decizia a venit în urma solicitărilor formulate de guvernul de la Dublin și de asociațiile de pescari irlandezi care operează în mod curent în perimetrul vizat inițial de armata rusă.

Șeful diplomației ruse a declarat vineri că Moscova nu va declanșa un război, dar a avertizat că nu va permite Occidentului să îi calce în picioare interesele de securitate, pe fondul temerilor că plănuiește să invadeze Ucraina Președintele american Joe Biden l-a avertizat cu o zi înainte pe președintele Ucrainei că există o posibilitate clară ca Rusia să întreprindă o acțiune militară.

Exit mobile version