Rusia neagă că ar avea planuri de destabilizare a Republicii Moldova: „Aceste afirmații sunt complet nefondate”

MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 7, 2016: Spokeswoman for the Russian Ministry of Foreign Affairs, Maria Zakharova, speaks during a press briefing on Russia's current foreign policy. Mikhail Japaridze/TASS,Image: 307803671, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Rusia a negat marți că nu are planuri de destabilizare a Republicii Moldova, așa cum a susținut luni președintele moldovean Maia Sandu, pe baza unor informații primite de la autoritățile ucrainene.

„Aceste afirmații sunt gratuite și nefondate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova, într-un comentariu publicat de Ministerul de Externe. Potrivit diplomatului, aceste acuzații s-ar baza pe informații clasificate imposibil de verificat și pe care „le folosesc apoi pentru a-și justifica propriile acțiuni ilegale”.

O distragere a atenției pentru cetățeni

Este clar că scopul real al Kievului, care a răspândit dezinformări despre planul rusesc de destabilizare a Moldovei”, este de a implica Chișinăul într-o confruntare dură cu Rusia”, a declarat Zakharova. Ea a adăugat că autoritățile moldovenești au confirmat această informație falsă pentru a folosi mitul amenințării rusești cu scopul de a distrage atenția cetățenilor moldoveni de la problemele interne, cauzate în primul rând de eșecul politicii socio-economice a actualei administrații, și pentru a consolida lupta împotriva disidenței și a oponenților politici”.

Respingem categoric insinuările privind presupusa intenție a Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova”, a subliniat purtătoarea de cuvânt, îndemnând Chișinăul să se abțină de la provocări, să se ghideze după interesele cetățenilor săi și să înțeleagă marile avantaje ale unei relații stabile și prietenoase cu Rusia”.

O lovitură de stat

Luni, președintele moldovean a acuzat Moscova că plănuiește o lovitură de stat în țara sa cu ajutorul unor cetățeni din Belarus, Serbia și Muntenegru, antrenați militar, care ar urma să desfășoare acțiuni violente deghizate în proteste.

Prin acțiuni violente, deghizate în proteste ale așa-zisei opoziții, la Chișinău ar fi forțată o schimbare de putere”, a subliniat politicianul liberal pro-european într-o apariție în presă transmisă în direct de principalele mass-media din Republica Moldova. Sandu a declarat că documentele primite de Ucraina – al cărei președinte, Volodymir Zelenski, a denunțat săptămâna trecută la Bruxelles un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova – indică locațiile și aspectele logistice ale organizării acestei activități subversive”.

Președintele moldovean a reiterat că scopul acestor acțiuni este de a submina ordinea constituțională și de a schimba puterea legitimă de la Chișinău”. Scopul Moscovei este să oprească procesul de integrare europeană, dar și ca Moldova să fie folosită de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei”, a spus ea. Sandu a dat asigurări că agențiile de securitate ale statului lucrează pentru a preveni aceste provocări și pentru a menține situația sub control.

Cu toate acestea, liderul moldovean a considerat că este necesar ca Parlamentul fostei republici sovietice să adopte cât mai curând posibil proiectele de legi care vor oferi Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării”.

Exit mobile version