- Rusia nu s-a prezentat luni la procesul de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) în care Ucraina dă în judecată Moscova pentru presupusa încălcare a Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid în invazia lansată la 24 februarie.
- „Curtea regretă neprezentarea Federației Ruse la această audiere”, a declarat Joan Donoghue, judecătorul care prezidează CIJ, la începutul procesului.
- Instanța a declarat că regretă neprezentarea Rusiei. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Olanda nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Rusia nu s-a prezentat luni la procesul de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) în care Ucraina dă în judecată Moscova pentru presupusa încălcare a Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid în invazia lansată la 24 februarie. „Curtea regretă neprezentarea Federației Ruse la această audiere”, a declarat Joan Donoghue, judecătorul care prezidează CIJ, la începutul procesului.
Instanța a declarat că regretă neprezentarea Rusiei. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Olanda nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că „acțiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid” – adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa – în estul Ucrainei. Ucraina a declarat luni că afirmația Rusiei este lipsită de fundament și că presupusul genocid din estul Ucrainei este „inexistent”. Cazul se concentrează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul desemnează CIJ drept for de soluționare a litigiilor dintre semnatari.
Curtea poate dispune măsuri provizorii pentru a preveni agravarea unei situații înainte de a examina chestiuni fundamentale, cum ar fi competența sau fondul unui caz. De obicei, dar nu întotdeauna, țările urmează dispozițiile instanței, care sunt obligatorii.
Rusia începe să preia controlul asupra orașelor din jurul Kievului
Armata ucraineană a declarat luni că Rusia „începe să acumuleze resurse pentru a pătrunde în Kiev„, inclusiv eforturile sale de a prelua controlul asupra orașelor Bucha și Irpin, situate la periferia capitalei țării.
Statul Major al armatei ucrainene a notat într-un mesaj pe contul său de Facebook că „în zona orașului Irpin, inamicul se deplasează cu tancuri și unități de infanterie motorizată”, înainte de a adăuga că liniile de aprovizionare se extind din Belarus.
Iranul a pregătit terenul pentru negocierile finale, acceptând în weekend să ajute Agenția Internațională pentru Energie Atomică să finalizeze o anchetă controversată privind activitățile anterioare ale Teheranului.