• Ministrul adjunct de Externe rus Serghei Ryabkov a declarat vineri că Moscova nu ameninţă pe nimeni cu arme nucleare şi că o confruntare deschisă cu Statele Unite şi NATO nu este în interesul Rusiei, au relatat agenţiile de presă de stat.
  • Patru regiuni controlate de Rusia în Ucraina organizează referendumuri în acest weekend pentru a decide dacă vor să se alăture Rusiei.
  • Putin a declarat că susţine această mişcare, care a ridicat perspectiva anexării oficiale de către Rusia a încă 15% din teritoriul Ucrainei.

Ministrul adjunct de Externe rus Serghei Ryabkov a declarat vineri că Moscova nu ameninţă pe nimeni cu arme nucleare şi că o confruntare deschisă cu Statele Unite şi NATO nu este în interesul Rusiei, au relatat agenţiile de presă de stat.

Nu ameninţăm pe nimeni cu armele nucleare”, a declarat vineri Ryabkov, citat de agenţia Interfax, în cadrul unei conferinţe. Criteriile pentru utilizarea lor sunt descrise în doctrina militară a Rusiei”.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta Occidentului că nu joacă la cacealma” atunci când a spus că ar folosi arme nucleare dacă integritatea teritorială a Rusiei ar fi ameninţată, informează Reuters.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Patru regiuni controlate de Rusia în Ucraina organizează referendumuri în acest weekend pentru a decide dacă vor să se alăture Rusiei. Putin a declarat că susţine această mişcare, care a ridicat perspectiva anexării oficiale de către Rusia a încă 15% din teritoriul Ucrainei.

Oficialii ruşi, inclusiv fostul preşedinte Dmitri Medvedev, au declarat că, după ce regiunile vor fi încorporate în Rusia, orice atac asupra lor de către forţele ucrainene va fi considerat un atac asupra Rusiei.

Conform doctrinei nucleare a Rusiei, acest lucru ar putea permite utilizarea armelor nucleare dacă Moscova consideră că se confruntă cu o ameninţare existenţială”. Medvedev a declarat că are opţiunea de a folosi arme nucleare strategice – cu rază lungă de acţiune.

Dar Ryabkov a declarat că Rusia nu urmăreşte o confruntare deschisă” cu Statele Unite sau cu alianţa militară NATO şi că nu doreşte ca situaţia să escaladeze şi mai mult.

Sperăm că administraţia Biden este, de asemenea, conştientă de pericolul unei escaladări necontrolate a conflictului din Ucraina”, a declarat el.

Anunţând miercuri prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace, Putin a declarat că Rusia luptă nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva tuturor resurselor militare ale ţărilor occidentale care susţin Kievul.

Tot vineri, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că vrea să creadă că, în ciuda tuturor dificultăţilor, Moscova şi Washingtonul nu sunt pe punctul de a se prăbuşi în abisul unui conflict nuclear”, a relatat agenţia de presă RIA Novosti.