Rusia oprește fluxurile de gaze prin Nord Stream 1

Gazprom se plânge că nu mai poate livra gazul promis din cauza Ucrainei
  • Gazprom a închis conducta Nord Stream 1 către Uniunea Europeană pentru trei zile, între 31 august și 3 septembrie.
  • Întreruperea și reducerea furnizării de către Rusia a dus la creșterea prețurilor la gaze și a forțat guvernele europene să se străduiască să găsească surse alternative de aprovizionare înainte de iarnă.
  • Nord Stream 1 poate furniza Europei până la 55 miliarde m3 de gaz, iar construcția de Nord Stream 2 presupunea să dubleze această capacitate până la un total de 110 miliarde m3.

Rusia a oprit miercuri livrările de gaze prin intermediul unui gazoduct important către Europa, intensificând o bătălie economică între Moscova și Bruxelles și ridicând perspectivele de recesiune și raționalizare a energiei în unele dintre cele mai bogate țări din regiune, potrivit BBC.

Fluxurile au scăzut la zero pe conducta Nord Stream 1 către Germania prin Marea Baltică, conform datelor de flux de la punctele de intrare care leagă Nord Stream 1 de rețeaua de gaze germană, pentru lucrări de întreținere care vor dura până sâmbătă dimineața.

Gigantul rus justifică prin lucrări de întreținere care se preconizează că vor dura trei zile.

Într-un anunț separat, Rusia a transmis că începând de joi, va opri complet livările de gaze către Franța. Oficialii companiei Gazprom spun că Parisul nu a plătit integral livrările de luna trecută.

Responsabilii francezi dau asigurări că dispun de suficiente rezerve pentru iarnă.