• Detectivii moldoveni au descoperit transferuri de peste 15 milioane de dolari către cetățeni.
  • Rusia a construit o rețea pentru distribuirea de bani înainte de referendumul din Moldova.
  • Ilan Șor ar fi ajutat la spălarea fondurilor destinate mituirii alegătorilor.
  • Coordonatorii ruși ar fi dirijat activiștii locali prin platforma Telegram.
  • Autoritățile moldovene organizează o conferință de presă pentru a avertiza asupra complotului.

Moscova a construit o rețea „de tip mafiot” pentru a distribui bani înainte de un referendum critic privind viitorul țării, au declarat oficiali moldoveni de top pentru POLITICO.

Un oligarh pro-rus se află în centrul unei rețele de bani și influență menită să ajute Kremlinul. Aceștia plăteau cetățeni moldoveni să voteze împotriva apropierii de Occident în timpul alegerilor naționale de la sfârșitul acestei luni, potrivit autorităților.

Moldova se confruntă cu un fenomen de mituire a alegătorilor, combinat cu război hibrid și dezinformare, cum țara noastră nu a mai văzut până acum”, a declarat joi șeful poliției din Moldova, Viorel Cernăuțeanu, pentru POLITICO.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Amploarea operațiunii

Detectivii moldoveni raportează că peste 15 milioane de dolari din fonduri rusești au fost direcționate în conturile bancare a peste 130.000 de cetățeni moldoveni numai în ultima lună.

Ei organizează joi o conferință de presă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la acest complot.

Această rețea de tip ‘mafiot’, orchestrată de la Moscova, urmărește să influențeze alegătorii înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului european”, a declarat Cernăuțeanu.

Potrivit anchetatorilor, Ilan Șor, fondatorul unui partid politic pro-rus acum interzis, a ajutat la spălarea fondurilor destinate a fi folosite pentru mituirea alegătorilor printr-o rețea de bănci. Oficialii spun că coordonatorii din Rusia au ordonat apoi oficialilor și activiștilor locali să acționeze în numele lor, distribuind în același timp banii prin intermediul platformei de mesagerie Telegram.

Aliații lui Shor și Kremlinul fac campanie pentru ca populația să voteze împotriva aderării la UE în cadrul unui referendum care va avea loc la 20 octombrie, precum și împotriva președintelui pro-occidental Maia Sandu în cadrul unor alegeri simultane.

Un oficial moldovean, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis despre problema sensibilă a securității, a declarat că o cooperare mai strânsă cu Bruxelles-ul este esențială pentru a se asigura că planul Moscovei nu funcționează: „Învățăm lecții importante pe măsură ce ne apărăm democrația în acest ciclu electoral – lecții de care poate beneficia și UE, care probabil se va confrunta cu tactici similare, dar mai rafinate, în viitor.”

Citește și