- Rusia pregătește atacuri masive asupra Ucrainei, drone ar putea cădea și în România.
- Ucraina și Rusia nu se înțeleg pe schimbul de 1.200 de prizonieri de război.
- Armata rusă a intrat într-o nouă regiune ucraineană, Dnipro.
În timp ce pierderile Armatei Rusiei se apropie de un milion de militari, Kremlinul pregătește o lovitură puternică asupra Ucrainei în zilele următoare, un răspuns „masiv, brutal și necruțător” la operațiunea Kievului „Pânza de Păianjen”, prin care a distrus o treime din bombardierele strategice ale Rusiei, raportează Reuters.
Advertisment
Între timp, schimbul de prizonieri și cel al militarilor uciși nu a fost realizat, părțile acuzându-se reciproc.
În ce ar putea consta acest atac „masiv” al Rusiei și cum ne-ar putea afecta?
Donald Trump a spus că Rusia va reacționa la distrugerea bombardierelor rusești. Nu uităm, totuși, că Ucraina a distrus o treime din bombardierele strategice rusești, după ce Rusia a atacat cu rachete și drone Kievul și alte orașe mari ale Ucrainei.
Recomandări
Ne așteptăm ca săptămâna viitoare, când are loc și un Consiliu de Securitate la Moscova, la care participă și Putin, acesta să anunțe măsurile. Vor fi cel puțin două. Una, exact cum ne-a obișnuit și altădată Putin, va fi că va acapara și mai multe teritorii din Ucraina, pe lângă cele patru regiuni deja anexate – Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk – pentru că militarii acționează încă în alte trei regiuni: Harkov, Sumî și Dnipro.
De asemenea, Rusia pregătește atacuri masive asupra Ucrainei. Dacă aceste atacuri vor fi și în regiunea Odesa, vom vedea drone și pe radarele românești. Să sperăm că nu vor cădea pe teritoriul românesc, cum s-a mai întâmplat în repetate rânduri.
De asemenea, traficul maritim va avea de suferit. Știm deja că se desfășoară cu dificultate în zona economică exclusivă. În acest moment, toate navele sunt înghesuite de navele teritoriale ale României, lucru care încurcă foarte mult schimbul de mărfuri.
Deci este clar că Rusia va acționa în mai multe feluri. Din păcate, Putin nu vrea să accepte un armistițiu cerut de Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie.
De ce nu a avut loc schimbul de prizonieri programat astăzi?
La ultima negociere de la Istanbul, de la începutul lunii, cele două părți au fost de acord cu un schimb de 1.200 de prizonieri pentru 1.200 de prizonieri. Era vorba de tineri între 18 și 25 de ani și de militarii răniți destul de grav. Un schimb de militari morți – 6.000 contra 6.000 –, dar și armistiții punctuale pentru încetarea focului, pentru recuperarea militarilor uciși pe front.
Nu s-a întâmplat acest lucru. În schimb, Rusia a dus presa la niște tiruri frigorifice unde sunt saci cu militarii ucraineni morți și spune că Ucraina nu vrea să primească corpurile acestora. Generalul Kirilo Budanov, șeful informațiilor militare ucrainene, a spus că săptămâna viitoare va avea loc acest schimb de militari morți și a arătat că și președintele Zelenski insistă asupra schimbului de prizonieri agreat de Rusia, dar de care acum nu se mai vorbește absolut deloc.
Citește și