• Rusia a ridicat mizele unui război economic cu Occidentul şi Japonia printr-un decret prin care preia controlul deplin al proiectului de gaz şi petrol Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, o măsură care ar putea forţa eliminarea investitorilor Shell şi a companiilor japoneze Mitsubishi şi Mitsui.
  • Decretul, semnat joi, creează o nouă firmă care va prelua toate drepturile şi obligaţiile Sakhalin Energy Investment Co, în care Shell şi două companii comerciale japoneze, Mitsui şi Mitsubishi, deţin puţin sub 50%.
  • Decretul de cinci pagini, care urmează sancţiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, indică faptul că Kremlinul va decide acum dacă partenerii străini pot rămâne.

Rusia a ridicat mizele unui război economic cu Occidentul şi Japonia printr-un decret prin care preia controlul deplin al proiectului de gaz şi petrol Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, o măsură care ar putea forţa eliminarea investitorilor Shell şi a companiilor japoneze Mitsubishi şi Mitsui.

Compania de stat Gazprom deţine deja o participaţie de 50% plus o acţiune la Sakhalin-2, care reprezintă aproximativ 4% din producţia mondială de gaze naturale lichefiate (GNL), conform Reuters.

Măsura ameninţă să destabilizeze piaţa de GNL, deşi Moscova a declarat că nu vede niciun motiv pentru ca livrările de la Sakhalin-2 să fie oprite. Japonia importă 10% din GNL-ul său anual din Rusia, în principal în baza unui contract pe termen lung de la Sakhalin-2. Acţiunea ridică, de asemenea, riscurile cu care se confruntă companiile occidentale aflate încă în Rusia.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Decretul Rusiei expropriază efectiv participaţiile străine în Compania de investiţii energetice Sakhalin, marcând o nouă escaladare a tensiunilor actuale”, a declarat Lucy Cullen, analist principal la firma de consultanţă Wood Mackenzie.

Multe firme occidentale şi-au făcut deja bagajele, în timp ce altele au declarat că vor renunţa, dar măsura lui Putin adaugă complicaţii la un proces deja complex pentru cei care caută ieşirea. Moscova a pregătit o lege, care se aşteaptă să fie adoptată în curând, pentru a permite statului să confişte activele firmelor occidentale care decid să plece.

Shell, care a amortizat deja valoarea activelor sale ruseşti, a precizat cu câteva luni în urmă că intenţionează să renunţe la Sakhalin-2 şi a purtat discuţii cu potenţiali cumpărători. Aceasta a declarat vineri că evaluează decretul rusesc.

Sursele au declarat că Shell crede că există riscul ca Rusia să naţionalizeze activele deţinute de străini, în timp ce Putin a declarat în mod repetat că Moscova va lua măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi pentru îngheţarea activelor ruseşti şi alte sancţiuni.

Sakhalin-2, la care Shell deţine o participaţie de 27,5% minus o acţiune, este unul dintre cele mai mari proiecte de GNL din lume, cu o producţie de 12 milioane de tone. Încărcăturile sale se îndreaptă în principal către Japonia, Coreea de Sud, China, India şi alte ţări asiatice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu vede niciun motiv pentru oprirea livrărilor de GNL de la Sakhalin-2 şi a precizat că viitorul altor proiecte sau investiţii va fi stabilit de la caz la caz.

Nu poate exista o regulă generală în acest caz”, a spus el.

Japonia, care depinde în mare măsură de energia importată, a declarat că nu va renunţa la interesele sale în Sakhalin-2, în care Mitsui are o participaţie de 12,5%, iar Mitsubishi deţine 10%.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat vineri că decizia Rusiei nu va opri imediat importurile de GNL din această exploatare, în timp ce ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda, a declarat că guvernul nu consideră decretul o rechiziţie.

Decretul nu înseamnă că importurile de GNL ale Japoniei vor deveni imediat imposibile, dar este necesar să se ia toate măsurile posibile pentru a ne pregăti pentru circumstanţe neprevăzute”, a declarat Hagiuda reporterilor.

Autor: Iulian Moşneagu