• Moscova solicită Occidentului să atenueze unele sancțiuni.
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va conduce delegația Rusiei la summit.
  • Rusia a declarat că criza alimentară globală va constitui o parte esențială a agendei de la Bali.

Duminică, Rusia a cerut G-20 să înceteze să mai vorbească despre securitate și să se concentreze asupra celor mai presante probleme socio-economice ale lumii, înaintea unui summit care va fi dominat de criticile occidentale la adresa invaziei Rusiei în Ucraina.

G-20 – un grup al celor mai mari economii din lume, care reprezintă peste 80% din PIB-ul global – urmează să se reunească săptămâna aceasta pe insula indoneziană Bali, iar liderii occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, sunt așteptați să folosească acest forum de profil înalt pentru a critica public Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.

Într-o declarație emisă înaintea summitului, ministerul de externe al Rusiei a declarat că este fundamental important ca G-20 să își concentreze eforturile asupra amenințărilor reale, mai degrabă decât asupra celor imaginare”.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Acesta a adăugat: Suntem convinși că G-20 este chemat să se ocupe de problemele socio-economice. Extinderea agendei sale în domenii legate de pace și securitate, despre care multe țări vorbesc, nu este viabilă. Aceasta ar fi o incursiune directă în mandatul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și va submina atmosfera de încredere și cooperare din cadrul G-20.”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va conduce delegația Rusiei la summit – prima de la invadarea Ucrainei de către Moscova în februarie – după ce Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa.

Mai devreme duminică, Lavrov a reproșat Occidentului că încearcă să militarizeze” Asia de sud-est, în comentarii care au pregătit terenul pentru o posibilă confruntare tensionată la G-20.

Rusia a declarat că criza alimentară globală va constitui o parte esențială a agendei de la Bali, care se va desfășura cu doar câteva zile înainte ca acordul istoric privind cerealele din Marea Neagră să expire la 19 noiembrie.

Moscova solicită Occidentului să atenueze unele sancțiuni care, în opinia sa, blochează exporturile cruciale de produse agricole și de îngrășăminte și a refuzat până în prezent să se angajeze să prelungească acordul, care facilitează exporturile de cereale din porturile sudice ale Ucrainei.