• Rusia începe retragerea primilor militari de la granița cu Ucraina.
  • Sute de avioane de război, zeci de nave militare și mii de soldați se întorc la bazele lor permanente.
  • Rusia a declarat că întoarcerea trupelor are legătură cu finalizarea exercițiilor militare.

Update: 11:55

Ministrul ucrainean, Dmytro Kuleba, a afirmat că Rusia trebuie să își retragă toate forțele rămase la frontieră, pentru a putea spune că pericolul a trecut în mod oficial.

Avem o regulă: nu trebuie să credeți ceea ce auziți, trebuie să credeți ceea ce vedeți„, le-a spus acesta jurnaliștilor. „Când vom vedea o retragere, vom crede într-o dezescaladare„, a continuat acesta.

De asemenea, acesta a mai spus că ruta diplomatică pe care țara sa o urmează cu aliații săi funcționează pentru a preveni o nouă escaladare.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Știre inițială

Rusia a declarat că o parte din trupele sale urmează să fie retrasă de la granița cu Ucraina. Trupele care erau poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bază, după ce ar fi încheiat exercițiile militare, relatează Interfax. Cu toate acestea, exercițiile de amploare care au loc în Rusia continuă, potrivit Interfax.

Prin intermediul unui comunicat de presă, al Ministerului Apărării din Rusia, s-a anunțat retragerea trupelor. La exercițiile militare au luat parte: sute de avioane de război, zeci de nave militare și mii de soldați. Întoarcerea unităților din districtele militare Vest și Sud va începe marți.

Deoarece măsurile de antrenament de luptă se apropie de sfârșit, trupele, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, vor efectua marșuri combinate către unitățile lor permanente. Unitățile din Districtele militare de Sud și de Vest, care și-au dus la final sarcinile, au început să echipamentul și să mute personalul pe mijloacele de transport feroviar și auto. Mai mult decât atât, or începe astăzi să se îndrepte spre garnizoanele lor militare„, se arată în comunicat.

Conform comunicatului de presă, o parte din unități va efectua marșuri pe jos. Acestea vor face parte din coloanele militare. În urmă cu scurt timp, se raportase faptul că trupe din majoritatea districtelor militare ale Rusiei participă la exerciții militare masive.

Marea Britanie crede în continuare că invazia rusă este iminentă

Ministrul britanic de externe a declarat că guvernul crede, în continuare, că o invazie a Ucrainei este „foarte probabilă”, în ciuda faptului că ministrul de externe al Rusiei a declarat că posibilitățile de diplomație sunt „departe de a fi epuizate”, relatează BBC.

Știm că rușii sunt foarte bine pregătiți, au trupe care înconjoară Ucraina și ar putea să o facă într-un timp foarte scurt. Dar nu este sigur și mai este încă timp pentru diplomație. Mai este încă timp pentru ca Rusia să se retragă de pe marginea prăpastiei„, a declarat Liz Truss.

Întrebată dacă o invazie ar putea avea loc chiar de miercuri, citată de oficialii americani ca o posibilă dată la care Rusia ar putea ataca, ea spune: „Ar putea fi imediat. Știm că rușii sunt pregătiți să invadeze”.