- Pregătirile pentru celebrarea, de luni, a Zilei Victoriei, care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945, par a fi aceleași ca întotdeauna.
- Mândria și patriotismul asociate cu cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, marcată de o imensă paradă a soldaților și a echipamentelor militare prin Piața Roșie, se amestecă cu neliniștea cu privire la ceea ce ar putea aduce Ziua Victoriei din acest an.
- Unii ruși se tem că președintele Vladimir Putin se va folosi de această zi importantă pentru a schimba soarta războiului din Ucraina.
Steagurile roșii sovietice și panglicile militare cu dungi portocalii și negre sunt expuse în orașele și localitățile rusești. În cartiere se organizează concerte de sărbători. Grupurile de veterani depun flori la monumentele dedicate „Marelui Război Patriotic”, așa cum este cunoscut în țară cel de-al Doilea Război Mondial.
La prima vedere, pregătirile pentru celebrarea, de luni, a Zilei Victoriei, care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945, par a fi aceleași ca întotdeauna.
Dar atmosfera din acest an este foarte diferită, deoarece trupele rusești se află, din nou, pe frontul de luptă. Însă, de data aceasta, bătălia se desfășoară în țara vecină, în Ucraina, împotriva a ceea ce guvernul numește, în mod eronat, o campanie împotriva „naziștilor”.
Mândria și patriotismul asociate de obicei cu cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, marcată de o imensă paradă a soldaților și a echipamentelor militare prin Piața Roșie, se amestecă cu neliniștea cu privire la ceea ce ar putea aduce Ziua Victoriei din acest an.
Unii ruși se tem că președintele Vladimir Putin se va folosi de această zi importantă pentru a schimba soarta războiului din Ucraina. Ceea ce Kremlinul a numit anterior o „operațiune militară specială” în Ucraina va deveni, acum, un război în toată regula, aducând cu sine o mobilizare largă a trupelor pentru a întări forțele Rusiei.
„Nu-mi amintesc o perioadă în care sărbătoarea de 9 mai să fi fost anticipată cu atâta anxietate”, a scris istoricul Ivan Kurilla pe Facebook.
Șeful serviciilor de informații ucrainene, Kyrylo Budanov, a declarat că Moscova pregătește, în secret, un astfel de plan. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat, pentru postul de radio LBC, că Putin „pregătește terenul pentru a putea spune: „Uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor, iar ceea ce îmi trebuie sunt mai mulți oameni””.
Kremlinul a negat că ar avea astfel de planuri, calificând rapoartele drept „neadevărate” și „fără sens”.
Întrebat vineri de The Associated Press dacă zvonurile de mobilizare ar putea să atenueze atmosfera de Ziua Victoriei, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că „nimic nu va umbri” „ziua sacră, cea mai importantă” pentru ruși.
Televiziunea de stat rusă a intensificat retorica patriotică
Televiziunea de stat rusă a intensificat retorica patriotică. La anunțarea operațiunii militare din 24 februarie, Putin a declarat că aceasta are ca scop „demilitarizarea” Ucrainei pentru a elimina o amenințare militară „neonazistă” la adresa Rusiei.
Un comentariu TV recent a declarat că vorbele lui Putin nu au fost „un lucru abstract și nici un slogan” și a lăudat succesul Rusiei în Ucraina, chiar dacă trupele Moscovei s-au împotmolit, obținând doar câștiguri minore în ultimele săptămâni.
Majoritatea rușilor hrăniți constant cu narațiunea oficială au încurajat mișcarea trupelor, comparându-le cu „bunicii noștri” care au luptat împotriva germanilor.
Sprijinul popular în Rusia pentru războiul din Ucraina este dificil de evaluat într-o țară care a cunoscut o represiune constantă a jurnaliștilor în ultimii ani, cu instituții media independente închise și cu televiziuni controlate de stat care asigură o influență omniprezentă.
Un sondaj recent realizat de centrul independent Levada a constatat că 82% dintre ruși rămân îngrijorați de campania militară din Ucraina. Marea majoritate a acestora, 47%, sunt îngrijorați de moartea civililor și a soldaților ruși în război, împreună cu devastarea și suferința. Doar 6% dintre cei preocupați de război s-au declarat deranjați de presupusa prezență a „naziștilor” și „fasciștilor” în Ucraina.
„O parte semnificativă a populației este oripilată și chiar și cei care susțin războiul se află într-o stare psihologică permanentă de coșmar perpetuu”, a declarat analistul politic Andrei Kolesnikov într-un comentariu recent.
Litera „Z” a devenit un simbol al conflictului, decorând clădiri, afișe și panouri publicitare din întreaga Rusiei. Mitinguri de susținere a trupelor au avut loc în ultimele zile la memoriale ale celui de-al Doilea Război Mondial, participanții cântând cântece de război din anii 1940.
Un oficial a sugerat ca participanții la marșul de Ziua Victoriei să afișeze fotografii ale soldaților care luptă acum în Ucraina.
În mod normal, de această sărbătoare, rușii poartă portretele rudelor lor care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-i onora pe cei din așa-numitul „Regiment Nemuritor” într-un conflict în care Uniunea Sovietică a pierdut un număr impresionant de douăzeci și șapte de milioane de oameni.