• Rusia și China vor un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU
  • Cele două țări au făcut apel la un summit ONU într-o declarație comună
  • Moscova face de mult timp presiuni pentru un astfel de summit

Rusia și China vor un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pe fondul a ceea ce au numit „turbulențe politice sporite”. Reuters relatează că Moscova acuză SUA de faptul că acționează într-un mod destructiv.

Cele două țări au făcut apel la un summit ONU într-o declarație comună, după discuțiile dintre miniștrii de externe ai celor două țări.

„Într-o perioadă de turbulență politică globală în creștere, este necesar un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a stabili un dialog direct cu privire la modalitățile de rezolvare a problemelor comune ale omenirii în interesul menținerii stabilității globale”, se arată pe site-ul ministerului rus de externe.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Moscova face de mult timp presiuni pentru un astfel de summit. Deși nu sunt menționate direct Statele Unite, tensiunile din ultima perioadă dintre cele două țări și americani sunt sursa acestor presiuni; fie că vorbim de declarațiile lui Biden împotriva lui Putin sau de implicarea SUA în politica internă a Chinei față de Taiwan, Hong Kong sau minoritatea uigurilor.

Rusia și China au îndemnat astfel alte țări să nu se amestece în treburile lor interne, prin această declarație. Ministrul rus de externe a declarat că ambele state consideră sancțiunile europene și occidentale inacceptabile. Același Sergei Lavrov a spus și că Bruxelles-ul e de vină pentru deteriorarea relașiilor UE-Rusia și că statul pe care îl reprezintă va mai avea legături doar cu statele individuale din cadrul UE.

Membrii permanenți ai Consiliului de Securitate sunt: SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța. După cum le spune și numele, sunt permanent prezenți în Consiliu, alături de alți 10 membri aleși. Cei 5 membri permanenți au drept de veto asupra oricărei rezoluții a Consiliului.