• Rusia și India au semnat mai multe acorduri de cooperare tehnică militară pentru următorul deceniu, până în 2030.
  • A mai fost semnat un acord pentru fabricarea în comun a peste 500.000 de arme de asalt AK-203 în cadrul unui contract în valoare de peste 500.000 de dolari.
  • Putin și Modi urmează să se întâlnească în seara aceasta în cadrul celui de-al 21-lea summit anual India-Rusia, în timpul căruia se așteaptă ca cei doi să semneze o serie de acorduri legate de comerț și apărare

Rusia și India au semnat mai multe acorduri de cooperare tehnică militară, a declarat ministrul indian al Apărării, Rajnath Singh. Acțiunea ar putea ar putea expune New Delhi la riscul unor sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii.

„India apreciază profund sprijinul puternic al Rusiei pentru India. Sperăm că cooperarea noastră va aduce pace, prosperitate și stabilitate în întreaga regiune”, a scris Singh. „Mă bucur că au fost semnate o serie de acorduri/contracte/protocoale referitoare la armele de calibru mic și la cooperarea militară.”

Șeful apărării indiene și omologul său rus, generalul Serghei Shoigu au discutat la New Delhi înainte de întâlnirea programată astăzi între premierul indian Narendra Modi și președintele rus Vladimir Putin.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Am avut o discuție bilaterală productivă, fructuoasă și substanțială privind cooperarea în domeniul apărării cu ministrul rus al apărării, generalul Serghei Shoigu, astăzi la New Delhi. India apreciază parteneriatul său strategic special și privilegiat cu Rusia”, a adăugat Singh.

Ministerul rus al Apărării a declarat reporterilor că cele două țări au semnat un acord de cooperare tehnică militară pentru următorul deceniu, până în 2030, a relatat agenția rusă de presă TASS. În acord se detaliază cooperarea între tipurile și ramurile de trupe, precum și aspecte legate de furnizarea și dezvoltarea de arme și echipamente militare.

Cei doi lideri au semnat un acord pentru fabricarea în comun a peste 500.000 de arme de asalt AK-203 la o fabrică din regiunea Amethi din Uttar Pradesh, în cadrul unui contract în valoare de peste 500.000 de dolari.

Putin și Modi urmează să se întâlnească în seara aceasta în cadrul celui de-al 21-lea summit anual India-Rusia, în timpul căruia se așteaptă ca cei doi să semneze o serie de acorduri legate de comerț și apărare. The Indian Express a relatat că se așteaptă ca cei doi lideri să semneze până la zece acorduri în domeniul apărării și al producției, inclusiv în ceea ce privește elicopterele, puștile, logistica de apărare, petrolul și spațiul.

Vestea vine la peste un an după ce Washingtonul a impus sancțiuni Beijingului pentru achiziționarea de avioane militare rusești și rachete sol-aer. În conformitate cu o lege americană din 2017 care vizează descurajarea țărilor de a cumpăra echipamente militare rusești, numită Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), Rusia, Coreea de Nord și Iranul sunt văzute drept adversari. Legea federală citează comportamentul Rusiei în Ucraina, interferența în alegerile americane din 2016 și ajutorul acordat Siriei, ca motiv pentru a impune sancțiuni partenerilor care achiziționează echipamente militare rusești.

Luna trecută, Rusia a început să furnizeze Indiei sisteme de rachete de apărare antiaeriană S-400 pe care le-a achiziționat în cadrul unui acord de 5,5 miliarde de dolari semnat în 2018, invocând o amenințare din partea Chinei.

„Primele livrări au fost deja începute”, a declarat agenția rusă de presă Interfax, citându-l pe Dmitri Șugayev, șeful agenției ruse de cooperare militară.

Luna trecută, Washingtonul a transmis New Delhi că este puțin probabil să obțină o derogare de la legea sancțiunilor.