- Rusia a afirmat că unele arme occidentale destinate Ucrainei vor ajunge în mâinile „bandelor criminale și teroriștilor” și vor intensifica amenințările la adresa securității globale.
- Comentariile ambasadorului rus la Națiunile Unite, Vasili Nebenzya, au prezentat joi ajutorul militar ca fiind o amenințare la adresa securității europene și globale, acuzând oficialii militari ucraineni – fără a furniza dovezi – că ar fi complotat pentru a deturna o parte din arme pe piața neagră.
- Comentariile au fost făcute după ce Statele Unite au anunțat asistență militară în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina și națiunile vecine „potențial expuse riscului unei viitoare agresiuni rusești”, precum și un pachet separat de 675 de milioane de dolari pentru Ucraina, constând în armament greu, muniție și vehicule blindate.
Rusia a afirmat că armele occidentale destinate Ucrainei vor ajunge în mâinile „bandelor criminale și teroriștilor” și vor intensifica amenințările la adresa securității globale.
Comentariile ambasadorului rus la Națiunile Unite, Vasili Nebenzya, au prezentat joi ajutorul militar ca fiind o amenințare la adresa securității europene și globale, acuzând oficialii militari ucraineni – fără a furniza dovezi – că ar fi complotat pentru a deturna o parte din arme pe piața neagră.
Statele Unite au anunțat asistență militară Ucrainei
Comentariile au fost făcute după ce Statele Unite au anunțat asistență militară în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina și națiunile vecine „potențial expuse riscului unei viitoare agresiuni rusești”, precum și un pachet separat de 675 de milioane de dolari pentru Ucraina, constând în armament greu, muniție și vehicule blindate.
„O proporție semnificativă a acestor arme se regăsește în mâinile contrabandiștilor încă din depozite”, a declarat Nebenzya.
„În piața neagră, puteți găsi tot felul de oferte de cumpărare a acestor arme. Am văzut deja situații similare în Balcani și în Orientul Mijlociu, unde arsenalele militare occidentale au fost apoi reexportate în Europa și apoi folosite de grupuri criminale pe teritoriul european sau au ajuns în mâinile teroriștilor.”
Izumi Nakamitsu, șeful ONU pentru dezarmare, a avertizat joi că afluxul pe scară largă de arme către zonele afectate de conflicte, cum ar fi Ucraina, „ridică multe îngrijorări, inclusiv potențialul de deturnare”.
Nu a mers conform planului
Richard Mills, adjunctul ambasadorului SUA la Națiunile Unite, a ironizat încercarea Rusiei de a discredita asistența militară acordată Ucrainei.
„Statele Unite sunt angajate să sprijine poporul ucrainean în timp ce își apără viețile, libertatea și democrația. Nu ascundem acest sprijin. Ucraina și toate statele membre ale ONU au tot dreptul să se apere și nu ne vom opri sprijinul acordat Ucrainei doar pentru că Rusia este frustrată de faptul că încercarea sa de schimbare de regim nu a mers conform planului”, a declarat Mills.
„Afirmațiile Rusiei potrivit cărora Statele Unite și Occidentul escaladează și prelungesc acest conflict sunt false.”
Barbara Woodward, ambasadorul britanic la ONU, a pus, de asemenea, Rusia pe jar pentru că a încercat să cumpere muniție din Coreea de Nord, încălcând sancțiunile ONU existente.
Acest lucru se întâmplă după ce un raport recent retrogradat al serviciilor de informații americane a declarat că Ministerul rus al Apărării este în curs de a achiziționa milioane de rachete și proiectile de artilerie din Coreea de Nord pentru războiul din Ucraina.
„Am văzut că Rusia se străduiește să mențină stocurile de echipamente, exacerbate de lipsa de componente ca urmare a sancțiunilor internaționale, care vizează să pună capăt războiului. Iar acum, Rusia apelează la Iran pentru a furniza UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) și, într-o încălcare clară a sancțiunilor ONU, la Coreea de Nord pentru a furniza muniție”, a declarat Woodward.