• Moscova spune că răspunsul SUA ignoră principalele sale preocupări.
  • Un dialog serios este încă posibil pe anumite subiecte.
  • China face apel la calm de toate părțile.

Rusia a declarat joi că este clar că Statele Unite nu sunt dispuse să abordeze principalele sale preocupări de securitate în conflictul lor privind Ucraina, dar ambele părți au păstrat ușa deschisă pentru continuarea dialogului.

Statele Unite ale Americii și NATO au prezentat miercuri răspunsuri scrise la cererile Rusiei de redesenare a acordurilor de securitate în Europa după Războiul Rece, de când aceasta a masat trupe în apropierea Ucrainei, ceea ce a provocat temeri occidentale privind o invazie și noi promisiuni americane de sprijin pentru apărare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova are nevoie de timp pentru analiză și că nu se va grăbi să tragă concluzii, dar că declarațiile SUA și NATO care descriu principalele cereri ale Rusiei ca fiind inacceptabile nu lasă prea mult loc pentru optimism.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

„Pe baza a ceea ce au spus colegii noștri (din SUA și NATO) ieri, este absolut clar că, în ceea ce privește principalele categorii prezentate în acele proiecte de documente nu putem spune că gândurile noastre au fost luate în considerare sau că s-a arătat o dorință de a ține cont de preocupările noastre”, a declarat Peskov. „Dar nu ne vom grăbi cu evaluările noastre”.

Reacția nuanțată a Kremlinului a arătat că Rusia nu a respins din start răspunsurile SUA și NATO și nici nu a închis ușa diplomației. Washingtonul spune că el și aliații săi speră că Rusia va studia răspunsurile lor și va reveni la masa negocierilor.

„Suntem uniți, uniți în preferința noastră pentru diplomație. Dar suntem, de asemenea, uniți în hotărârea noastră că, dacă Moscova respinge oferta noastră de dialog, costurile trebuie să fie rapide și severe”, a declarat subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, în fața reporterilor.