• Autoritățile din Ucraina spun că incendiul de pădure nu pun în pericol centrala nucleară
  • Experții ruși vorbesc despre un risc de contaminare, în condițiile în care flăcările au ajuns la 2 kilometri de instalații
  • Costel Alexe spune că în România nu s-a înregistrat o creștere peste limită a nivelului radiațiilor

Cernobîl a redevenit subiect de discuție. De data asta, nu mai e vorba despre un serial, ci de un incendiu de vegetație care se apropie de centrala nucleară care a explodat în aprilie 1986.

Oficialii din Ucraina responsabili pentru Situațiile de Urgență au anunțat că flăcările nu pun în pericol centrala, însă au fost imediat contraziși de specialiștii ruși, care susțin că mai sunt doar 2 kilometri până la instalația de depozitare pentru deșeuri radioactive și ar exista un risc de contaminare.

Incendiile de pădure au izbucnit în apropiere de Cernobil în urmă cu 10 zile, iar senzorii au înregistrat o creştere a radioactivităţii în zonă. Asta pentru că arborii din zonă păstrează încă cenuşă de la explozia nucleară de acum 34 de ani, iar fumul ridicat în aer a purtat urmele radioactive.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

NASA a anunțat că fumul emanat de incendiile de lângă Cernobil a ajuns şi deasupra Belarusului.

20.000 de hectare de pădure au fost afectate de foc în Zona de Excluziune de la Cernobîl. Incendiul nu a crescut peste limită nivelul radiaţiilor în România, susţine Ministerului Mediului. Coste Alexe a declarat că “astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României”.