• Moscova a transmis guvernului filipinez că ar trebui să onoreze un acord de 215 milioane de dolari pentru cumpărarea a 16 elicoptere militare rusești.
  • Decizia de a anula contractul a fost luată din cauza preocupărilor legate de posibilele sancțiuni occidentale, inclusiv posibile restricții.
  • În martie, Filipine a votat în favoarea unei rezoluții a Adunării Generale a ONU care cerea oprirea imediată a atacului Moscovei asupra Ucrainei și retragerea tuturor trupelor rusești.

Moscova a transmis guvernului filipinez că ar trebui să onoreze un acord de 215 milioane de dolari pentru cumpărarea a 16 elicoptere militare rusești, pe care fostul președinte al țării, Rodrigo Duterte, l-a anulat din cauza temerilor legate de posibilele sancțiuni americane impuse după invazia Rusiei în Ucraina.

Ambasadorul rus Marat Pavlov a declarat miercuri seară reporterilor din Manila că guvernul filipinez nu a notificat încă oficial Moscova cu privire la decizia sa de a anula acordul de achiziție, iar o companie rusă va continua să fabrice elicopterele Mi-17 care au fost comandate. Guvernul filipinez a încasat o primă plată, iar piloții filipinezi de elicopter au fost instruiți de ruși, a declarat ambasadorul, adăugând că unul dintre elicopterele Mi-17 finalizate este gata de livrare în iunie.

Dar, din păcate, nu a fost acceptat de guvernul dumneavoastră”, a declarat ambasadorul reporterilor.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Suntem pregătiți să ne îndeplinim toate obligațiile ca partener de încredere al părții filipineze în domeniul cooperării tehnico-militare și considerăm că acest lucru va fi făcut și de Filipine”, a declarat Pavlov.

Avansul a fost plătit pentru începerea operațiunii de asamblare, așa că noi continuăm să asamblăm elicopterele. Pentru că am primit suma de bani, îndeplinind astfel toate obligațiile contractuale”, a adăugat ambasadorul, potrivit organizației media locale GMA News.

Aceasta este o chestiune foarte importantă a relațiilor noastre bilaterale”, a spus el. Nu a existat nici un comentariu imediat din partea guvernului filipinez, condus în prezent de președintele Ferdinand Marcos Jr.

Decizia de a anula contractul a fost luată din cauza preocupărilor legate de posibilele sancțiuni occidentale, inclusiv posibile restricții care ar putea încetini transferurile bancare ale veniturilor pe care muncitorii migranți filipinezi le trimit acasă din Statele Unite și din alte țări occidentale, a declarat în iulie ambasadorul filipinez la Washington, Jose Manuel Romualdez.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie, țările care cumpără echipamente de apărare rusești s-ar putea confrunta cu sancțiuni occidentale, a declarat ambasadorul.

Cred că a fost foarte prudent, în special pentru președintele Duterte, să aprobe anularea acelui contract, deoarece ne poate scuti de multe probleme”, a declarat ulterior Romualdez. Potrivit GMA News, Washingtonul ar putea furniza elicoptere similare, se pare că Boeing CH-47 Chinook, de care Filipine are nevoie pentru misiuni de luptă, căutare și salvare și evacuare medicală, la același preț ca cel convenit cu Rusia. SUA ar include, de asemenea, servicii de întreținere și piese de schimb, termeni care nu au fost incluși în acordul cu Rusia, au declarat oficiali din domeniul apărării pentru GMA.

În martie, Filipine a votat în favoarea unei rezoluții a Adunării Generale a ONU care cerea oprirea imediată a atacului Moscovei asupra Ucrainei și retragerea tuturor trupelor rusești. Duterte și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele globale ale invaziei rusești, dar nu a condamnat-o personal când era încă președinte.

Când era la putere, Duterte a păstrat legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a numit cândva idolul” său, și a criticat frecvent politicile de securitate ale SUA. Filipine este un aliat al Washingtonului în temeiul unui tratat de apărare reciprocă din 1951, care prevede că ambele națiuni își vor oferi sprijin reciproc în cazul în care sunt atacate de o parte externă.