• Rusia a crescut transporturile de petrol din portul principal Kozmino cu aproximativ 20%.
  • China și India au obținut petrol rusesc la preț redus pe fondul sancțiunilor și boicoturilor.
  • Creșterea cererii din partea cumpărătorilor din Asia compensează impactul sancțiunilor UE.

În timp ce Vestul se luptă cu preţurile covârşitoare la energie, China îşi umple rezervoarele cu petrol rusesc ieftin, luat la discount masiv, iar banii curg direct în cufărul de război al lui Putin.

Federaţia Rusă a ales să trimită mai mult petrol în Asia ca parte a planului de contracarare a impactului sancţiunilor impuse de UE, scrie Business Insider.

Lunea trecută, UE a convenit asupra unei interdicţii de petrol rusesc care ar putea reduce cu aproximativ 90% importurile energetice din Rusia până la finalul anului. Cu toate aceastea, cererea din China şi India rămâne robustă, deoarece Rusia îşi reduce preţul petrolului pe fondul sancţiunilor aplicate din cauza războiului din Ucraina.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Pentru a satisface cererea asiatică, Rusia a mărit exporturile cu aproximativ 20% din portul Kozmino aflat în estul ţării, a raportat marţi Reuters, citând trei surse conexe problemei.

Exporturile din port sunt pompate prin conducta ESPO (East Siberia Pacific Ocean) operată de Transneft. Compania rusă de conducte a crescut cantitatea de ţiţei pompată către Kozmino cu 70.000 de barili pe zi, a informat Reuters. Pe lângă petrolul prin conducte, Rusia intenţionează să trimită, de asemenea, încă 80.000 de barili de ţiţei pe zi cu trenul din Siberia către Kozmino.

Transneft nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a Insider trimisă în afara programului normal de lucru.

O mare parte din petrol se îndreaptă către China şi India, ţări care au refuzat să condamne războiul Rusiei în Ucraina. Ba mai mult, Beijingul a ales în mai multe rânduri să critice sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei.

India, între timp, a răspuns criticilor care susţineau că finanţează războiul din Ucraina prin achiziţiile sale de petrol şi gaz. În mai, ministerul indian al petrolului şi gazelor naturale a declarat că energia rusă reprezintă o proporţie „minusculă” din consumul său şi că o oprire bruscă a livrărilor de ţiţei ar creşte preţurile globale ale petrolului şi ar afecta consumatorii.

„Nu trimitem oameni să cumpere petrol rusesc, trimitem oameni să cumpere petrol de pe piaţă, să cumpere cel mai bun petrol”, a declarat vineri ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, pentru Economic Times.

În oglinda acuzaţiilor aduse recent, Jaishankar nu a ezitat să critice restul Europei pentru achiziţiile masive de gaze naturale ruseşti în contextul războiului, scrie Business Insider, citat de Ziarul Financiar.

„Oare banii indieni investiţi în petrol rusesc intreţin războiul din Ucraina, sau cantităţile uriaşe cumpărate de Europa? ”, a întrebat retoric Jaishankar în cadrul unui interviu acordat pentru Economic Times.

Fostul secretar de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat în aprilie că India nu încalcă sancţiunile prin cumpărarea de petrol rusesc.