• Poliția spune că a ucis zeci de revoltați în Almaty.
  • 13 membri ai forțelor de securitate au fost uciși.
  • Președintele cheamă trupele rusești în cadrul alianței conduse de Moscova.

Rusia a trimis joi parașutiști în Kazahstan pentru a înăbuși o revoltă la nivelul întregii țări, după ce violențe mortale s-au răspândit în fostul stat sovietic controlat cu strictețe.

Poliția a declarat că a ucis zeci de revoltători în principalul oraș Almaty. Televiziunea de stat a anunțat că 13 membri ai forțelor de securitate au murit, dintre care doi au fost decapitați. Jurnaliștii Reuters din Almaty au declarat că o reședință prezidențială și biroul primarului au fost incendiate. Joi după-amiază, aeroportul orașului, ocupat anterior de protestatari, se afla sub controlul ferm al personalului militar. Mașini arse au împânzit străzile.

Mai multe vehicule blindate de transport de trupe și zeci de soldați intraseră joi dimineață în piața principală din Almaty, iar focuri de armă puteau fi auzite în timp ce trupele se apropiau de mulțime, au relatat corespondenții Reuters de la fața locului. Mai târziu, joi, piața părea pașnică, cu 200-300 de protestatari încă adunați și fără trupe în jur.

Recomandări

CUM SE PREGĂTEȘTE ITALIA DE G7?
COLDPLAY CÂNTĂ LA BUCUREȘTI
INTRODUCEM SALA DE DETENȚIE?
ISRAEL LUPTĂ PE DOUĂ FRONTURI
CINE ȚI-A LUAT SECTORUL?
TAYLOR SWIFT PROVOACĂ CUTREMUR

Internetul fusese închis în întreaga țară, iar amploarea totală a violențelor a fost imposibil de confirmat. Tulburările au fost fără precedent pentru Kazahstan, condus ferm din perioada sovietică de liderul Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, care a păstrat frâiele în ciuda faptului că a demisionat din funcția de președinte în urmă cu trei ani.

Succesorul ales de Nazarbaiev, președintele Kassym-Jomart Tokayev, a chemat peste noapte forțe din partea aliatului Rusia, în cadrul unei alianțe militare a fostelor state sovietice conduse de Moscova. El a pus tulburările pe seama teroriștilor antrenați în străinătate care, potrivit acestuia, au confiscat clădiri și arme.