Rusia: Ucraina folosește drone kamikaze pentru a lovi centrala nucleară din Zaporojie

Rusia spune că Ucraina folosește drone kamikaze pentru a ataca centrala nucleară din Zaporojie, care a fost recent supusă unor atacuri constante, în ciuda consecințelor potențial catastrofale.

Într-o declarație de duminică, Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ucrainene continuă să atace în apropierea Zaporojie, în sudul Ucrainei. Ministerul a precizat că cel puțin opt drone kamikaze au fost folosite pentru a lovi zona instalației.

Forțele rusești au reușit să doboare toate dronele în afara teritoriului uzinei, a precizat ministerul.

„Încercările Forțelor Armate ale Ucrainei de a lovi teritoriul centralei nucleare Zaporojie cu opt drone kamikaze au fost împiedicate. Toate avioanele ucrainene fără pilot au fost doborâte în afara teritoriului centralei nucleare”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov, în comunicat, relatează TASS.

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și se numără printre cele mai mari 10 centrale nucleare din lume. Forțele rusești au confiscat centrala la scurt timp după ce Moscova și-a lansat operațiunea militară specială” în fosta țară sovietică la 24 februarie. Ucraina acuză Rusia că depozitează arme grele în centrală. Moscova neagă acuzațiile.

În ultimele săptămâni, centrala a fost în mod repetat sub tirul focului, stârnind îngrijorări cu privire la un potențial incident nuclear de tip Cernobîl. Atât Ucraina, cât și Rusia se acuză reciproc de faptul că au vizat instalația.

Konashenkov a mai spus că nivelurile de radiații rămân normale la Zaporojie. În ciuda atacurilor, personalul ucrainean continuă să opereze centrala.

Rusia, care a preluat controlul asupra centralei în martie, afirmă că forțele sale armate nu afectează în nici un fel siguranța nucleară a Ucrainei și nu cauzează nici un obstacol în calea funcționării centralei. De asemenea, a preluat controlul centralei de la Cernobîl, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, care este una dintre cele mai radioactive locații de pe Pământ de când a cunoscut o explozie în cel de-al patrulea reactor al său, în aprilie 1986.

De la începutul conflictului dintre cele două țări, Statele Unite și aliații săi europeni au declanșat o serie de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei și au virat numeroase loturi de arme avansate în Ucraina pentru a ajuta armata sa să respingă trupele rusești, în ciuda avertismentelor repetate ale Kremlinului că astfel de măsuri nu vor face decât să prelungească războiul.

Exit mobile version