• Vladimir Putin a ordonat forțelor sale armate să impună o încetare a focului în Ucraina pe 6 și 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox și la apelul patriarhului Kirill. Acesta se va încheia sâmbătă la ora 22:00.
  • Vladimir Putin a luat această decizie cu ocazia Crăciunului ortodox, pe 6 și 7 ianuarie.
  • Acesta este primul armistițiu major de la începutul invaziei.

O încetare unilaterală a focului ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin a intrat în vigoare de-a lungul întregului front începând de vineri la prânz, ora Moscovei (9.00 GMT), a anunţat televiziunea de stat rusă, citată mass media internațională.

,,Astăzi, la prânz, regimul de încetare a focului a intrat în vigoare pe întreaga linie de contact” , a declarat Primul Canal al televiziunii de stat a Rusiei. ,,Ea va continua până la sfârşitul zilei de 7 ianuarie” , a precizat postul.

,,Îl însărcinez pe ministrul rus al Apărării să introducă un regim de încetare a focului de-a lungul întregii linii de contact între părțile din Ucraina, de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie a acestui an până la miezul nopții de 7 ianuarie” , a precizat Kremlinul, potrivit mass media internațională.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Dar acest anunț nu păcălește pe nimeni. Pentru Joe Biden, intervievat la Casa Albă, președintele rus ,,era pregătit să bombardeze spitale, creșe și biserici (…) pe 25 decembrie și în ajunul Anului Nou (…) El încearcă să-și dea un răgaz” .

Încetarea focului a fost acceptată, dar denunțată de Kiev

Ucraina consideră că încetarea focului ,,este doar o scuză”. Președintele ucrainean a criticat încetarea unilaterală a focului anunțată de Vladimir Putin. Pentru Volodimir Zelenski, este o ,,scuză”. ,,Ei vor acum să folosească Crăciunul ca pretext pentru a opri, cel puțin temporar, înaintarea oamenilor noștri în Donbass și pentru a aduce echipamente, muniții și oameni mobilizați în apropierea pozițiilor noastre” , a declarat Zelenski.

,,Ce le va aduce asta? Doar mai mulți morți. Toată lumea știe cum Kremlinul se folosește de pauzele din război pentru a continua războiul cu și mai multă vigoare.

Un deputat ucrainean s-a întrebat de ce Vladimir Putin a cerut o încetare a focului în timpul Crăciunului ortodox, având în vedere că măsuri similare nu au fost luate în timpul Paștelui sau pe 25 decembrie.

Într-o intervenție la Sky News, Oleksii Goncharenko a declarat că încetarea focului a fost o manevră” din partea lui Putin pentru a câștiga timp pentru a reîmprospăta și reface trupele și a-și continua asaltul”.

Lui Putin nu-i pasă de nicio sărbătoare religioasă” , a spus el.

Goncharenko a subliniat că anul trecut, de Paștele ortodox, au fost uciși ucraineni, inclusiv o familie cu o fetiță de trei luni.

El a spus că președintele rus încearcă să se prezinte ca un pacificator „, dar această noțiune este absolut ridicolă” .