• În orașul Sumy, 22 de oameni au fost uciși de o singură bombă, care a distrus complet șase case și alte câteva zeci.
  • Prin intermediul unui coridor umanitar, din Sumy au fost evacuați aproximativ 5.000 de oameni.
  • Primarul orașului Irpin, Alexander Markushin, a spus că miercuri, 9 martie, este așteptată evacuarea cetățenilor din Irpin cu autobuzele între orele 10:00 și 15:00.

UPDATE 23.00

Pentagonul: O alternativă la transferul MiG-29 polonez în Ucraina ar putea fi furnizarea de sisteme de apărare aeriană. Statele Unite consideră că avioanele de la Varșovia nu vor schimba semnificativ eficiența Forțelor Aeriene Ucrainene. Mai mult, Pentagonul este convins că, în condițiile actuale, Rusia poate percepe transferul de avioane în Ucraina ca un pas către escaladarea situației.

Cu câteva ore înainte ca maternitatea și spitalul de copii din Mariupol să fie bombardate, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Ucraina că a stabilit poziții de luptă la spital. O înregistrare video de la spital după atentat a arătat clar că acolo se aflau atât pacienți, cât și personal, inclusiv femei gravide care au fost transportate din spital.

UPDATE 22.00

Cea mai bună modalitate de a proteja cerul ucrainean sunt „armele aeriene” pe care Regatul Unit le furnizează acum, a precizat secretarul britanic de externe Liz Truss.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a acordat un interviu BBC de la Kiev, după ce s-a întors de la evacuarea civililor din Irpin, care se află la 20 de kilometri nord-vest de capitală. El a vorbit despre criza umanitară catastrofală din Irpin. Poroșenko spune că oamenii topesc zăpada pentru a obține apă și că orașul nu are electricitate, încălzire, alimente sau medicamente. Poroșenko: „Oamenii topesc zăpada pentru a obține apă”.

Încă 1.200 de persoane au ajuns la Lvov cu trenul, care au fost evacuate din Sumî. „În total, peste 2.000 de femei, copii și străini au fost evacuați astăzi din acest oraș pe calea ferată”, a spus Ukrzaliznitsia într-un comunicat. O parte dintre pasagerii evacuați au mers în Polonia.

UPDATE 21.00

Evacuarea din Sumî continuă. Prima coloană a ajuns la Luben. A doua se află acum în Lokhvytsia, iar a treia i se va alătura în curând. În Lubnî, evacuații din toate cele trei coloane vor călători împreună cu calea ferată spre vestul țării. Pe cei care vor să rămână în regiunea noastră îi vom duce la Poltava și îi vom oferi adăpost.

Forțele Armate ale Ucrainei au atacat gruparea armatei ruse, care încerca să se deplaseze spre Fastov. Convoiul de aprovizionare a fost distrus, iar peste 70 de soldați ruși capturati.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a spus că ocupanții sunt în panică:

„Conducerea lor s-a schimbat, aproximativ opt generali au fost înlăturați din posturi pentru că nu și-au îndeplinit sarcinile. Dar au fost numiți alții noi. Înțelegem clar ce se întâmplă acum în Federația Rusă. Mai mult, pot spune că sunt in disperare.

UPDATE 20.00

Bursa Rusiei nu se va deschide joi, dar piata valutara, piata monetara si piata repo vor functiona incepand cu ora 10 dimineata, ora Moscovei, a declarat banca centrala a Rusiei.

Uniunea Europeană a extins sancțiunile împotriva Rusiei, 14 oameni de afaceri ruși și membri ai familiilor acestora și 146 de membri ai Consiliului Federației au fost incluși în lista de sancțiuni. Noile sancțiuni includ:

Alexander și Dmitry Pumpyansky (TMK), Galina Pumpyanskaya (Sinara), Vadim Moshkovich (Rusagro), Andrey Melnichenko (SUEK), Dmitri Mazepin (Uralchem) și fiul său, pilotul de curse Nikita, Andrey Guryev (Phosagro) , Mihail Poluboyarinov (Aeroflot) , Vladimir Kiriyenko (VKontakte), Mihail Oseevski (Rostelecom), Dmitri Konov (Sibur), Serghei Kulikov (Rosnano) și Alexander Vinokurov (Magnit).

Peste 40.000 de civili au fost evacuați astăzi din toată Ucraina , dar autoritățile s-au străduit să scoată oamenii din zonele de conflict din jurul orașelor Kiev, Harkov și Mariupol, a declarat negociatorul ucrainean David Arakhamia.

ARMATA UCRAINA/ Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei informează:

În ultimele două zile, în perioada 8-9 martie, sistemele de apărare aeriană ale Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus cel puțin opt ținte aeriene în zona Operațiunii Forțelor Comune și regiunea Kiev.

Avioanele de luptă, trupele de rachete antiaeriene S-300 și Buk-M1 au distrus 4 avioane de atac Su-25, două elicoptere pentru ocupanți și două rachete de croazieră doborâte.

Avioanele de atac și bombardierele Forțelor Aeriene în diferite direcții strategice continuă să sprijine acțiunile Forțelor Terestre și să efectueze lovituri cu rachete și bombe asupra coloanelor de echipamente inamice. Astfel, conform estimărilor operaționale, pierderile aeronavelor inamice sunt următoarele: -56 aeronave și -82 elicoptere.

Pentagonul discută cu Kievul și aliații NATO despre provocările tehnice asociate cu un posibil transfer de avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică din Polonia în partea ucraineană, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Statele Unite consideră că China respectă, practic, sancțiunile occidentale împotriva Federației Ruse și avertizează asupra răspunderii pentru încălcarea acestora, a spus Psaki.

UPDATE 19:00

Rubla belarusă a scăzut cu 50% de la începutul războiului, iar economia belarusă a intrat în criză, conform Getmantsev.

Oamenii de știință evrei îl numesc pe Putin fascist, subliniind că are sângele a mii de victime pe mâini.

Rusia ar trebui să fie complet deconectată de la SWIFT, iar țările G7 ar trebui să renunțe la petrol și gaze din Federația Rusă”, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss.

ONU nu poate confirma datele privind dezvoltarea armelor în laboratoarele biologice din Ucraina, nu deține informații, a spus biroul secretarului general.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, speră să rezolve problema bombardării coridoarelor umanitare de către invadatori în viitorul apropiat. „Aceasta este o practică rușinoasă.. dacă coloanele încep să se miște, încep să le împuște. Cred că vom putea rezolva această problemă în viitorul apropiat. Dar asta, din păcate, depinde nu numai de noi. Depinde de agresor care a venit să ne cucerească pământul„.

Autoritățile ucrainene au spus că nu există morți în bombardarea maternității.

UPDATE 18:00

17 persoane au fost rănite în atacul aerian al maternității, inclusiv femei însărcinate.

Rusia a lansat peste 710 de rachete în Ucraina în două săptămâni de război, marea majoritate lansate din Rusia și în interiorul Ucrainei: un oficial înalt al apărării al SUA.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că femeile aflate în travaliu și copiii sunt sub epave, după ce Rusia ar fi efectuat un atac aerian care a afectat grav un spital de copii din orașul-port Mariupol, sudic.

UPDATE 17:00

În Bucha și Gostomel, evacuarea a fost întreruptă. Nu s-a putut ajunge la o înțelegere cu ocupanții: 50 de autobuze cu civili rămân blocate. Evacuarea de la Vorzel continuă: șoferii au făcut deja a doua linie de salvare și transportă rezidenți la Kiev.

Kiev a apelat la cancelarul german pentru ajutor pentru organizarea unei întâlniri între Putin și Zelensky, a spus adjunctul șefului biroului lui Zelenski.

Putin a vorbit la telefon cu Scholz, părțile au discutat despre războiul din Ucraina.

  • În contextul evoluției situației din jurul operațiunii militare speciale de protejare a Donbassului, au fost discutate opțiuni pentru eforturi politice și diplomatice, în special rezultatele celei de-a treia runde de negocieri între delegația rusă și reprezentanții autorităților de la Kiev.
  • O atenție deosebită se acordă aspectelor umanitare ale situației din Ucraina și din republicile Donbass.
  • Președintele Rusiei a informat despre măsurile de organizare a coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de ciocniri și încercările militanților formațiunilor naționaliste de a preveni evacuarea în siguranță a oamenilor.

Conform ONU, cel puțin 1.424 de civili ucraineni au fost uciși sau răniți în Ucraina din 24 februarie.

Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, tocmai a avut o conversație telefonică cu Prințul Moștenitor de Abu Dhabi, Comandantul Suprem adjunct al Forțelor Armate din Emiratele Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Mariupol. Lovitură directă a trupelor ruse la maternitate. Oameni, copii sunt sub epavă. Atrocitate! Cât timp va mai fi lumea un complice care ignoră teroarea? Închide cerul chiar acum! Opriți crimele! Ai putere, dar se pare că pierzi omenirea”, a spus Zelenski.

În momentul de față, în Harkiv, există un bombardament puternic al Saltovka de Nord, spune Igor Terekhov.

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a declarat că Rusia a confiscat nava de salvare ucraineană „Sapphire” și o transportă în portul Sevastopol. Acest lucru a fost raportat de departament cu referire la căpitanul navei. Aceste acțiuni ale Rusiei în cadrul Ministerului Apărării ucrainean au fost considerate piraterie și o încălcare a dreptului maritim internațional.

Kievul a apelat la cancelarul german pentru ajutor pentru organizarea unei întâlniri între Putin și Zelenski, transmite șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei.

Presa ucraineană relatează că trupele ruse au confiscat clădirea SBU din Herson.

Ofițeri din Belarus vin să ajute Ucraina.

Un spital de copii din orașul-port sudic a fost complet distrus în urma bombardamentelor rusești, potrivit consiliului orașului Mariupol. „Forțele de ocupație ruse au aruncat mai multe bombe asupra spitalului de copii. Distrugerea este colosală„.

Oamenii fug din Ucraina în România cu feribotul.

UPDATE 16:00

UE a aprobat noi sancțiuni sectoriale împotriva Federației Ruse și Belarusului pentru războiul cu Ucraina:

  • Se organizează schimburi pentru exportul către Rusia de mărfuri legate de navigația maritimă și comunicațiile radio.
  • Extinde lista persoanelor juridice și organizațiilor sancționate, pe care se extinde schimbul de fonduri pentru investiții, acte de valoare și instrumente financiare.
  • Un accent special pentru prima dată pe Belarus: „Reducem decalajele pentru furnizarea de sancțiuni anterioare și zastosovuєmo venim împotriva sectorului financiar din Belarus.”
  • Import european din Belarus.
  • Tranzacții cu Banca Centrală a Belarusului, legate de administratorii de rezerve sau active și deținerea de finanțare pentru comerț sau investiții în Belarus;
  • Listarea și serviciile unor acțiuni ale întreprinderilor de stat din Belarus la târgurile comerciale ale UE din 12 aprilie 2022;
  • Plasarea de depozite cu peste 100.000 de euro de la cetățeni din Belarus sau rezidenți ai Belarusului din Uniunea Europeană;

Biroul președintelui: Ucraina este pregătită să discute despre statutul neutru, dar doar după retragerea trupelor ruse.

Spitalele și maternitățile din Mariupol au fost atacate. Forțele de ocupație ruse au aruncat mai multe bombe asupra unei instituții medicale. Informațiile despre copiii afectați sunt în curs de clarificare.

Ocupatorii ruși au început să aibă probleme majore de securitate.

Un grup mare de recruți ai armatei ruse au fost capturați, a spus Ministerul Apărării al Rusiei.

Aliații ajută Ucraina să-și apere dreptul la autoapărare, consacrat în Carta ONU. Rusia este agresorul, iar Ucraina se apără. Dacă există un atac asupra oricărei țări NATO, asupra teritoriului NATO, aceasta va duce la aplicarea articolului 5”, a declarat Stoltenbreg într-un interviu pentru CBC News.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia să nu atace canalele de aprovizionare cu arme ale Ucrainei.

Din păcate, au fost descoperite mai multe fapte privind prezența recruților în unitățile forțelor armate ruse implicate în desfășurarea unei operațiuni militare speciale pe teritoriul Ucrainei. Aproape toți astfel de militari au fost deja retrași pe teritoriul Rusiei”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

În urma bombardării Federației Ruse, clădirea radiologică a centrului oncologic din Harkov a suferit avarii importante.

Civilii nu au reușit să fie evacuați din orașul ucrainean Izyum din cauza bombardamentelor rusești în regiunea de est Harkiv, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

În timpul operațiunii speciale, Forțele Armate Ruse au distrus 2.786 de obiecte din infrastructura militară a Ucrainei, a precizat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 15:00

„Suntem pe o sursă de alimentare autonomă. Suntem deconectați de la rețeaua integrală ucraineană. Nu este căldură în aproximativ două treimi din oraș. Nu în unele zone de alimentare cu apă rece.

A avut loc o înfrângere directă într-una dintre cele două rețele de încălzire de la CET. În consecință, acum am renunțat la toate eforturile noastre de a repara această rețea principală”, a spus primarul Cernigăului, Vladislav Atroșenko.

În această dimineață, 9 martie, chiar lângă Kramatorsk, trupele ruse de ocupație au lansat o rachetă din complexul Iskander. Racheta a fost doborâtă, partea de coadă a complexului a căzut pe teritoriul stației Shpychkine smt Yasnogirka, nu există victime.

AIEA nu vede încălcări critice ale siguranței la centrala nucleară de la Cernobîl.

Al treilea convoi de autobuze de evacuare a plecat din Lohvytsia spre Sumî.

Rusia Unită” insistă asupra naționalizării întreprinderilor care sunt închise în Federația Rusă din cauza sancțiunilor, conform Interfax.

UE a convenit asupra interzicerii furnizării de bancnote euro către Belarus.

Sancțiunile UE implică restricții privind exportul de tehnologii de navigație maritimă și comunicații radio în Rusia.

UPDATE 14:00

Marea Britanie a livrat Ucrainei un lot suplimentar de sisteme antitanc NLAW și Javelin și are în vedere trimiterea de rachete ghidate antiaeriene, potrivit Ministerului Apărării.

O unitate NATO ar putea începe să opereze în Slovacia din 15 martie, a informat agenția de presă TASR.

Zelenski a promulgat o lege privind înăsprirea răspunderii pentru înalta trădare (pedeapsă până la închisoare pe viață) și pentru jaf (de la 5 la 10 ani).

Germania se opune deconectării Sberbank de la SWIFT, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila restricție a accesului Rusiei la porturi, relatează Bloomberg.

Abdel Fattah el-Sisi, președintele Egiptului, și Putin au discutat problemele dezvoltării ulterioare a parteneriatului strategic dintre cele două țări, inclusiv implementarea unor proiecte comune majore în industria și industria nucleară.

Întotdeauna am fost tratați bine, ni s-a dat întotdeauna mâncare”, a spus prizonierul rus Serghei Galkin în timpul unei conferințe de presă.

Ministrul de Externe al MAE Dmytro Kuleba a cerut comunității internaționale să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită unităților de reparații să reia alimentarea cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl.

UE a fost de acord să includă 14 oameni de afaceri din Federația Rusă și 146 de membri ai Consiliului Federației pe lista neagră. Acum are 862 de persoane și 53 de organizații.

Putin intenționează să discute mâine cu guvernul rus despre minimizarea impactului sancțiunilor asupra economiei ruse.

Agenția Centrală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a obținut o listă a militarilor care au fost vânduți Rusiei în timpul ocupației Crimeei și sunt acum implicați în uciderea cetățenilor noștri și în atacurile cu rachete asupra orașelor noastre.

Evacuarea populației din Bucha, Gostomel, Irpen și Vorzel continuă.

Zelenski i-a amenințat cu represalii pe politicienii ucraineni care „lucrează pentru o scindare” și care „căută sforile în Rusia”.

UPDATE 13:00

Erdogan a numit atacurile asupra studenților și personalităților culturale din Rusia din cauza evenimentelor din Ucraina o manifestare a fascismului într-o serie de țări, conform 360 TV.

Desigur, de ceva vreme există pauze emoționale în lanțurile trofice și așa mai departe, dar măsurile luate sunt menite să pună în ordine. Și din nou, pentru a asigura buna funcționare a economiei în condițiile actuale.

Posibilitatea ca orașul Kiev să folosească aerodromurile militare din alte țări este un scenariu nedorit și potențial periculos. Întreaga lume va fi interesată să știe ce făceau exact biolaboratoarele americane din Ucraina.

Kremlinul consideră că lista țărilor neprietenoase cu Rusia nu este o dogmă, se poate schimba”, a spus Peskov.

Președintele Ucrainei a cerut o decizie rapidă cu privire la transferul avioanelor de luptă MiG-29 din Polonia către armata ucraineană. „Suntem recunoscători Poloniei pentru alternativa – pentru disponibilitatea de a oferi Ucrainei avioane de luptă. Problema este logistică. De fapt, este o problemă tehnică. Trebuie rezolvată imediat„.

Consilierul șefului biroului președintelui Mihail Podolyak a spus că Zelensky a supraviețuit deja la mai mult de zece atentate asupra vieții sale.

Vladimir Putin a avut o întâlnire de lucru cu comisarul prezidențial pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

Uniunea Europeană a fost de acord cu o a treia rundă de sancțiuni impuse Rusiei vizând un număr și mai mare de oligarhi și oficiali apropiați președintelui Vladimir Putin, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Președinția franceză a Consiliului UE a declarat într-o serie de tweet-uri pe 9 martie că noile sancțiuni se vor aplica „liderilor și oligarhilor ruși și membrilor familiilor acestora implicați în agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.​

A treia rundă de sancțiuni impuse Rusiei, cel mai mare pachet agreat la nivelul Uniunii Europene de la începutul invaziei pe 24 februarie, include înghețarea activelor Băncii centrale ruse la nivel unional și interzicerea mass-mediei Kremlinului în Uniunea Europeană.

Președinția franceză a declarat că noile sancțiuni aprobate pe 9 martie includ și sectorul maritim, iar măsurile vizează excluderea a trei bănci din Belarus din sistemul de plată financiară SWIFT, clarificând totodată problema criptomonedelor și oferind o listă completă de tehnologii și bunuri care nu pot fi vândute între Rusia și UE.

UPDATE 12:00

SUA blochează petrolul din Rusia
Într-o nouă încercare de a sufoca economia Kremlinului, președintele american Joe Biden a anunțat marți că va bloca importurile de petrol, cărbune și gaze rusești, într-o măsură pe care Europa, din cauza dependenței sale energetice față de Rusia, nu o va accepta alături de Washington.

Președintele Ucrainei, Volodymir Zelensky, a lăudat această măsură într-o înregistrare video difuzată marți seară, în care a declarat că se simte „personal recunoscător” pentru veto-ul gradual al energiei rusești. „Este foarte simplu: fiecare bănuț plătit Rusiei se transformă în gloanțe și obuze care zboară spre alte state suverane”, a declarat Zelenski, adăugând că „Rusia va respecta dreptul internațional și nu va purta război, sau nu va avea bani pentru a începe un război”.

UPDATE 11:00

Rusiei și Belarusului nu ar trebui să li se permită să găzduiască, să candideze pentru organizarea sau sau să li se acorde niciun eveniment sportiv internațional după invadarea Ucrainei, susțin SUA și aliații într-o declarație publicată de Departamentul de Stat al SUA pe 8 martie.

UPDATE 10:00

RATINGUL RUSIEI, RETROGRAD

Agenția de rating de credit Fitch Ratings a retrogradat ratingul de credit suveran pe termen lung al Rusiei de la „B” la „C”, reflectând astfel riscul de neîndeplinire „iminentă” a obligațiilor de plată. În analiza sa, agenția de rating a justificat retrogradarea, în parte ca o consecință a decretului adoptat în Rusia la 5 martie, care ar putea forța redenumirea plăților datoriilor suverane în monedă străină în monedă locală pentru creditorii din anumite țări. În plus, Fitch remarcă faptul că, de la sfârșitul săptămânii trecute, implementarea regulamentului băncii centrale ruse a restricționat transferul cupoanelor de datorie în monedă locală rusească către nerezidenți.


CHINA ACUZĂ NATO

China a acuzat NATO că a împins tensiunile dintre Rusia și Ucraina până la „punctul de ruptură”. În cadrul unei conferințe de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a îndemnat Statele Unite să ia în serios preocupările Chinei și să evite subminarea drepturilor sau intereselor sale în gestionarea situației din Ucraina și a legăturilor cu Rusia, potrivit Reuters.

UPDATE 9:00

12.000 DE MILITARI RUȘI UCIȘI ÎN COMBATERI

Armata ucraineană a declarat miercuri că peste 12.000 de militari ruși au fost uciși în luptă de la începutul războiului, la 24 februarie, înainte de a sublinia că forțele sale au reușit să „respingă ofensiva” forțelor ruse împotriva capitalei Kiev.

22 CIVILIENI UCIȘI

22 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise luni într-un atac aerian rusesc în Sumy. Guvernatorul regional din Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, a declarat pentru BBC că Rusia a bombardat peste noapte o zonă rezidențială din nord-estul orașului, acuzându-i de „crimă în masă”.

UPDATE 8:00

CORIDOARE UMANITARE

Rusia se oferă să deschidă astăzi coridoare umanitare în cinci orașe: Mariupol, Sumy, Chernigov, Kiev și Harkov. Cu toate acestea, Ucraina nu a comentat încă oferta.

ZELENSKI MULȚUMEȘTE PENTRU INTERZICEREA PETROLULUI RUSESC

Președintele Ucrainei, Volodymir Zelenski, a declarat marți seară, într-un nou mesaj video, că este „personal recunoscător” pentru anunțul președintelui american Joe Biden de a interzice importurile de petrol, gaze și cărbune rusesc ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Zelenski a salutat, de asemenea, veto-ul gradual asupra energiei rusești anunțat de Marea Britanie.

UPDATE 07:00

Petrolierul moldovean „Millennial Spirit” încă fumegă în Marea Neagră, arată imaginile din satelit, la aproape două săptămâni după ce a fost lovit de un aparent atac militar rusesc, conform CNN.

Planet Labs PBC a declarat că a colectat marți o nouă imagine din satelit care arată o coloană mare de fum negru care provine de la petrolierul care plutește la aproximativ 32 de kilometri (20 de mile) la est de orașul ucrainean Odesa.

La 25 februarie, generalul-locotenent al forțelor armate ucrainene Valeri Zaluzni a declarat că o navă care naviga sub pavilionul Republicii Moldova, la 12 mile (19 kilometri) la sud de portul Yuzhny, a fost „avariată de o navă rusă”. Declarația a numit nava „Millennial Spirit” și a precizat că detaliile sunt în curs de confirmare.

Nava transporta 600 de tone de păcură și motorină când a fost lovită de o rachetă rusească, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Doi membri ai echipajului au fost grav răniți în urma atacului, a precizat ministerul.

UPDATE 04:00. Japonia a trimis veste antiglonț Ucrainei

Forțele japoneze de autoapărare au trimis marți veste antiglonț în Ucraina – o mișcare rară pentru această țară, care trebuie să își respecte constituția pacifistă de după cel de-al Doilea Război Mondial, informează CNN.

Liniile directoare stricte care interzic transferul de materiale de apărare din Japonia către părțile aflate în conflict au fost actualizate marți pentru a permite ca echipamentele de apărare atribuite de ministrul apărării să fie oferite Ucrainei în urma invaziei Rusiei, potrivit unei declarații a Ministerului japonez al Apărării.

Este pentru prima dată când forțele de apărare ale Japoniei trimit veste antiglonț în străinătate.

Japonia intenționează, de asemenea, să livreze Ucrainei și alte provizii de urgență neletale, cum ar fi alimente, produse de igienă, aparate foto, generatoare de curent, corturi și haine de iarnă, potrivit Ministerului Apărării.

UPDATE 03:00

„În orașul Sumy, asediat de ruși, 22 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise în urma bombardamentelor de luni seară”, a declarat șeful administrației militare regionale Sumy Dmitri Jivițki.

Avioanele rusești au bombardat clădiri rezidențiale din Sumy.

Toți cei 22 de oameni au fost uciși de o singură bombă care a distrus complet șase case și alte câteva zeci. Potrivit lui Jivitski, opt persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de cinci ani.

Imagini care surprind orașul ucrainean Sumy, după bombardamentul rusesc.

Cetățenii din Sumy nu s-au predat niciodată inamicului, așa că invadatorii au decis să-l distrugă.

De acolo au fost evacuați aproximativ 5.000 de oameni, potrivit șefului adjunct al biroului prezidențial ucrainean Kirill Timoșenko. În urma bombardării de către aeronavele rusești, au fost uciși bătrâni și copii.

Ambele etape de evacuare din Sumy au fost finalizate cu succes. Aproximativ 5.000 de persoane și peste 1.000 de mașini private sunt deja în siguranță.

A doua coloană a ajuns noaptea la Poltava. Majoritatea celor evacuați sunt femei și copii. Există și cetățeni turci. Din Poltava oamenii au plecat cu trenul spre vest. Oferim adăpost celor care doresc să rămână.

UPDATE 01:30

Ministerul Apărării din Ucraina a informat despre situația de fapt din Ucraina, din ziua anterioară a invaziei.

Astfel, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, pe parcursul zilei de marți (n.r. 8 martie), inamicul a încetinit operațiunea ofensivă. Trupele rusești au folosit lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii civile.

Principalele eforturi ale inamicului continuă să se concentreze pe încercuirea și capturarea Kievului, Sumii, Harkovului, Mariupolului, Mykolayivului și Cernihivului. Ocupanții se bazează pe combustibilul din stațiile de alimentare auto și depozitele de petrol. Inamicul plănuiește să creeze o rețea de conducte de câmp cu capacitatea de a pompa combustibil din Belarus”, a transmis Ministerul Apărării din Ucraina.

Potrivit sursei citate, în direcția Polissya, armata rusă continuă să dețină frontierele ocupate anterior și așezările capturate.

„În direcția Seversky, ocupanții încearcă în continuare să cucerească orașul Cernihiv. În direcția Slobozhansky, inamicul nu încetează să încerce să blocheze Harkov dinspre nord, dar, fără prea mult succes, lansează în același timp lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii civile pentru a intimida populația. Inamicul traversează pontoane-poduri peste Seversky Donețk și Berek. În direcția Donețk, inamicul continuă operațiunile ofensive pe direcțiile Nipru și Zaporijjea. Încă încearcă să cucerească orașul Mariupol. În direcțiile Tavriya și Sud, inamicul deține așezările Herson, Energodar, Vasylivka, regrupează forțe pentru ofensivă ulterioară în direcția Zapoijjea.

Totodată, Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei a transmis informații privind situația la punctele de control începând cu ora 00:00, pe 9 martie.

Potrivit acestuia, cele mai aglomerate puncte de control sunt pe direcția poloneză. 500 de autovehicule la „Rava-Russkaya” regiunea Lvov. Cel mai mare număr de pietoni se află pe „Shegini”, în aceeași regiune (aproximativ 1.700 de persoane).

Nu sunt cozi la punctele de control pe direcția Moldova.

Urmări ale bombardamentelor în regiunea Harkov, marți.

Trupele rusești bombardează orașul Balakliia, oraș din regiunea Harkov.

Explozie la Saltovka, regiunea Harkov.

Primarul orașului Irpin, Alexander Markushin, a spus că miercuri, 9 martie, este așteptată evacuarea cetățenilor din Irpin cu autobuzele între orele 10:00 și 15:00.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a declarat că, la Kiev, de la începutul invaziei Federației Ruse, rata criminalității a scăzut de 6-7 ori.