• Băiatul de 10 ani a fost rănit în explozia unei rachete care i-a ucis mama pe o stradă din Mariupol.
  • Totul începe cu un videoclip pe care Elena Matvienko, 63 de ani, îl vede întâmplător pe reţelele de socializare și îşi recunoaşte nepotul.
  • O adevărată odisee mai întâi la Moscova, apoi înapoi acasă, în Ucraina. 

Pentru a-l salva pe nepotul de 10 ani răpit de soldaţii lui Vladimir Putin, o curajoasă bunică ucraineană a pornit într-o călătorie aproape imposibilă din Ucraina la Moscova, în plin război şi bombardamente, apoi la spitalul din Doneţk unde copilul a fost internat cu un picior fracturat. O aventură „în gura lupului”, aşa cum o descrie ea însăşi. Şi pentru a acţiona ca apărător al drepturilor omului, oligarhul rus Roman Abramovici a apărut brusc în această aventură: miliardar lovit de sancţiunile occidentale şi-a oferit ajutorul pentru a aduce copilul acasă.

Povestea apare astăzi pe paginile Financial Times, care citează surse culese la Kiev, Varşovia şi Riga.

Totul începe cu un videoclip pe care Elena Matvienko, 63 de ani, îl vede întâmplător pe reţelele de socializare: îşi recunoaşte nepotul Ilia condus de armata rusă dincolo de liniile inamice. Copilul se află într-un pat de spital din Doneţk, în mâinile separatiştilor ruşi. Are un picior în ghips. Intervievat de reporterul care a filmat filmul, acesta spune că mama lui a murit, ucisă de o rachetă în timp ce mergeau împreună cu Mariupol.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

I-au cazat într-o casă de-a lui

Ilia mai spune că mama lui a reuşit să-l ducă la casa unui vecin, înainte de a muri. Şi când forţele ruse au capturat aproape întregul oraş de pe litoralul mării Azov, el a fost capturat de soldaţii de la Moscova şi dus în oraşul Doneţk controlat de ruşi. „I s-a desprins întreg şoldul stâng din rachetă”, spune bunica, reconstituind cele întâmplate. La spitalul Doneţk, Ilia a suferit două intervenţii chirurgicale.

Elena Matvienko decide să sfideze bombele pentru a-şi lua nepotul înapoi. Elena nu vrea şi nu poate aştepta diplomaţie. Ea încă aşteaptă un răspuns când cineva i-o prezintă lui Abramovici, iar acesta promite că o va ajuta.

O adevărată odisee mai întâi la Moscova, apoi înapoi acasă, în Ucraina. Oligarhul Abramovici – care are prieteni şi legături economice atât în ​​Rusia, cât şi în Ucraina – poartă rolul salvatorului, cu intenţia evidentă de a vedea sancţiunile împotriva sa ridicate. Bunica şi nepoata petrec o noapte într-o casă pe care o deţine omul de afaceri. „Ne-a ajutat foarte mult”, recunoaşte Elena Matvienko.

Elena şi Ilia au reuşit în sfârşit să ajungă la Kiev, unde copilul a fost din nou internat în spital. Preşedintele ucrainean Zelenski l-a vizitat în urmă cu câteva zile.