• Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat, duminică seară, propunerea de convocare a unei sesiuni speciale a Adunării Generale ONU.
  • Sesiunea specială va fi tema invaziei ruse în Ucraina.
  • Rusia a votat împotrivă, iar China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut.

Adunarea Generală ONU va organiza luni o „sesiune extraordinară de urgenţă”. Proiectul de rezoluţie, elaborat de Statele Unite şi de Albania, a fost votat de 11 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat, duminică seară, propunerea de convocare a unei sesiuni speciale a Adunării Generale ONU pe tema invaziei ruse în Ucraina, informează cotidianul Le Figaro.

Rusia a votat împotrivă, iar Emiratele Arabe Unite, China şi India s-au abţinut de la vot. Procedura acestui vot nu a permis utilizarea dreptului de veto, astfel că Rusia nu a putut bloca adoptarea proiectului.

Începând din anul 1950 până în prezent, au mai fost organizate doar zece sesiuni speciale de urgenţă ale Adunării Generale ONU.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Reprezentantul permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a blocat prin veto, vineri seară, în mod previzibil, un proiect de rezoluţie care critica dur intervenţia militară rusă în Ucraina.

Proiectul de rezoluţie, elaborat de Statele Unite şi Albania, critica „în termenii cei mai puternici agresiunea rusă împotriva Ucrainei” şi cerea retragerea „imediată” a trupelor ruse. Dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU, 11 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie, iar trei s-au abţinut de la vot – China, India şi Emiratele Arabe Unite. Rusia şi-a utilizat dreptul de veto, astfel că proiectul de rezoluţie împotriva intervenţiei militare în Ucraina a fost respins.