• AIEA spune că a pierdut contactul cu transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor de la Cernobîl.
  • În prezent, situl de la Cernobîl nu este operațional, iar manipularea materialelor nucleare a fost oprită.
  • Aproximativ 210 persoane lucrează la centrala de la Cernobîl, de aproape două săptămâni consecutive – de când forțele rusești au preluat controlul instalației.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat, marți, că a pierdut contactul cu transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl din nordul Ucrainei. Aceasta a fost preluată, în februarie, de forțele rusești.

În prezent, situl de la Cernobîl nu este operațional, iar manipularea materialelor nucleare a fost oprită, a precizat AIEA, citând informații de la autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina. Instalația deține reactoare dezafectate, precum și instalații pentru deșeuri radioactive. Autoritatea de reglementare a declarat AIEA că nu poate comunica cu centrala decât prin e-mail.

„Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare a garanțiilor în alte locații din Ucraina și va furniza în curând informații suplimentare„, a precizat AIEA într-o declarație, potrivit CNN.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Agenția a precizat că a fost informată de oficialii ucraineni că devine „din ce în ce mai urgentă” rotirea personalului pentru „gestionarea în siguranță” a centralei nucleare de la Cernobîl.

Aproximativ 210 persoane lucrează la centrala de la Cernobîl, de aproape două săptămâni consecutive – de când forțele rusești au preluat controlul instalației.

Personalul locuiește de 13 zile la locul celui mai mare dezastru nuclear din lume și, deși are acces la hrană, apă și medicamente într-o „măsură limitată”, situația acestuia „se înrăutățește”, a declarat AIEA, conform CNN.

Sunt profund îngrijorat de situația dificilă și stresantă cu care se confruntă personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl și de riscurile potențiale pe care aceasta le implică pentru securitatea nucleară’‘, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, în comunicat.

Opt din cele 15 reactoare nucleare din Ucraina funcționează, în prezent, a declarat pentru AIEA autoritatea de reglementare nucleară ucraineană, care a precizat că nivelurile de radiații par încă normale. Personalul a putut schimba turele la siturile operaționale, inclusiv la cea mai mare centrală nucleară din Europa din Zaporijjea. Acesta se află, de asemenea, acum, sub control rusesc.