• Alexandr Lukașenko a apărat „operațiunea specială” desfășurată de Rusia în Ucraina într-un interviu acordat The Associated Press. Dictatorul s-a exprimat, de asemenea, împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina.
  • Cu toate acestea, liderul din Belarus a recunoscut că „operațiunea specială” a Rusiei a durat mult mai mult decât se credea.
  • Totuși, sprijinul lui Lukașenko față de invazia din Ucraina a încetat în momentul în care Kievul se aștepta ca armata din Belarus să îi calce teritoriul.

Alexandr Lukașenko a apărat „operațiunea specială” desfășurată de Rusia în Ucraina într-un interviu acordat The Associated Press. Dictatorul s-a exprimat, de asemenea, împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina. Președintele din Belarus a mărturisit că nu se aștepta ca Rusia să „tărăgăneze” operațiunea militară timp de peste 2 luni.

Nu sunt suficient de cufundat în această problemă pentru a spune dacă merge conform planului, așa cum spun rușii, sau așa cum simt eu”, a explicat președintele din Belarus în interviul de aproape 90 de minute acordat presei libere la Palatul Independenței din Minsk. „Vreau să subliniez încă o dată: simt că această operațiune a fost tărăgânată”, a completat Lukașenko.

Președintele s-a exprimat, de asemenea, împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina, fără a dezvălui dacă președintele rus Vladimir Putin are intenții să facă acest lucru.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

Sprijinul lui Lukașenko pentru război a atras critici internaționale și sancțiuni împotriva Minskului. Unele trupe ruse au fost trimise în Ucraina de pe teritoriul Belarusului, iar Lukașenko a fost public alături de aliatul său Vladimir Putin. De asemenea, Lukașenko a pompat miliarde de dolari pentru a-și susține economia în stil sovietic, controlată de stat, cu energie ieftină și împrumuturi.

Aleksandr Lukașenko susține pacea

Dictatorul din Belarus a subliniat, încă o dată, că se poziționează împotriva oricărui război, însă se teme că NATO și SUA ar fi cei care pot porni o astfel de conflagrație mondială.

Nu acceptăm categoric niciun război. Am făcut și facem totul acum ca să nu existe război. Datorită mie au început negocierile dintre Ucraina și Rusia”, a spus el.

De asemenea, Lukașenko s-a pronunțat împotriva utilizării armelor nucleare în conflict.

Nu numai că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă pentru că este chiar lângă noi, nu suntem peste ocean ca Statele Unite. Este inacceptabil”, a spus el: „Dacă Rusia este sau nu capabilă de asta, este o întrebare pe care trebuie să o pui conducerii ruse”.

De asemenea, Lukașenko a explicat că Rusia „nu poate pierde prin definiție acest război”, a spus Lukașenko, menționând că Belarus este singura țară care stă lângă Moscova, în timp ce „până la 50 de state și-au unit forțele” de partea Ucrainei.

El a adăugat că Putin nu caută un conflict direct cu NATO, iar Occidentul ar trebui să se asigure că nu se va întâmpla.

Cel mai probabil că nu vrea o confruntare globală cu NATO. Folosiți această informație! Faceți totul pentru ca asta să nu se întâmple. Altfel, chiar dacă Putin nu vrea, armata va reacționa”, a avertizat liderul belarus.

Vladimir Putin, „fratele său mai mare

Relația dintre Lukașenko și Putin a fost deosebit de strânsă în ultima perioadă, dar a fost stânjenitoare în anii anteriori. Înainte ca alegerile disputate din 2020 să declanșeze proteste în masă și o represiune internă a lui Lukașenko, el a acuzat adesea Kremlinul că încearcă să-l oblige să renunțe la controlul asupra activelor economice prețioase și să abandoneze independența țării sale.

Confruntat cu sancțiuni economice dure după ce a suprimat cu brutalitate protestele de la Minsk, liderul din Blarus a început să sublinieze necesitatea de a contracara în comun presiunile occidentale și s-a întâlnit în mod regulat cu Putin, subliniind legăturile lor strânse.

Totuși, sprijinul lui Lukașenko față de invazia din Ucraina a încetat până la desfășurarea propriilor trupe în conflict, iar joi el a spus că Minsk nu reprezintă nicio amenințare pentru vecinul său, chiar dacă armata sa a efectuat exerciții în această săptămână.

Nu amenințăm pe nimeni și nu vom amenința și nu o vom face. Mai mult, nu putem amenința – știm cine ni se opune, așa că să declanșăm un fel de conflict, un fel de război aici… nu este absolut în interesul statului belarus. Așa că Occidentul poate dormi liniștit”, a adăugat politicianul.