Alexei Navalnîi anunţă că a fost inculpat într-un nou dosar şi riscă până la 15 ani de închisoare

Alexei Navalnîi
  • „Este un război stupid lansat de Putin. Construit pe minciuni. Un nebun şi-a înfipt ghearele în Ucraina şi nu ştiu ce vrea să facă cu el, hoţul ăla nebun”, a spus Navalnîi în sala de judecată.
  • Navalnîi susține că a fost pus sub acuzare într-un nou dosar penal în urma căruia ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare
  • Acesta a fost arestat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania.

Criticul Kremlinului Alexei Navalnîi a anunţat că a fost pus sub acuzare într-un nou dosar penal în urma căruia ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare. Alexei Navalnîi a făcut anunţul pe Twitter.

„Ei bine, ce ştiu eu? Poate că Putin nu mă urăşte, poate că mă adoră în secret. De aceea vrea ca eu să fiu ascuns într-un buncăr subteran, păzit de oameni de încredere, la fel ca el. Cum altfel pot explica faptul că nu au trecut nici măcar opt zile de când a intrat în vigoare sentinţa mea de înaltă securitate de nouă ani, iar astăzi anchetatorul a apărut din nou şi m-a acuzat în mod oficial de un nou caz”, a explicat Navalnîi, potrivit Sky News.

Disidentul a dat detalii despre noul său dosar. „Se pare că am creat un grup extremist cu scopul de a incita la ură împotriva oficialilor şi oligarhilor. Iar când m-au băgat în închisoare, am îndrăznit să fiu nemulţumit de asta (prostuţule) şi am convocat mitinguri. Pentru asta, se presupune că mi-au mai adăugat până la 15 ani la pedeapsă. Vedeţi, asta înseamnă încă 15 ani într-un buncăr stabil securizat, unde voi fi la adăpost de surprizele şi greutăţile acestei libertăţi a voastră”, a precizat disidentul.

Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde se refăcuse după otrăvirea cu un agent neurotoxic. El pune otrăvirea pe seama Kremlinului, dar autorităţile din Rusia neagă.

În martie, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de fraudă la scară largă şi sfidare a instanţei de către un tribunal. La momentul respectiv, el ispăşea deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o tabără de prizonieri la est de Moscova pentru încălcări ale eliberării condiţionate legate de acuzaţii despre care el spune că au fost fabricate pentru a-i zădărnici ambiţiile politice.